Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

28 godina Nacionalnog parka Krka

28 godina Nacionalnog parka Krka

 

 

Nacionalni park Krka sutra puni 28 godina od proglašenja sedmim nacionalnim parkom u Republici Hrvatskoj.

Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ obilježava ovaj dan „3R“ radionicom ili „Reduce, Reuse, Recycle“ radionicom koja se danas održala u Osnovnoj školi u Bilicama. U 17 sati ispred Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku djelatnici NP Krka održat će prezentaciju i upoznati građane s aktivnostima koje provode. Za naše najmlađe sugrađane u 19 sati bit će održana predstava  „Živ, živ, živ“ zagrebačke Tvornice lutaka koja problematizira pitanje ugroženih životinjskih vrsta u Hrvatskoj.

Nacionalni park Krka proglašen je 1985. godine i sedmi je nacionalni park u Hrvatskoj, dok su pojedini dijelovi rijeke Krke zaštićeni od 1948. godine. Smješten je na području Šibensko-kninske županije i obuhvaća površinu od 109 km2 najljepšeg toka rijeke Krke i donji tok rijeke Čikole.


S potopljenim dijelom ušća Krka je duga oko 72,5 km i po dužini je 22. rijeka u Hrvatskoj. Izvire u podnožju planine Dinare, 3.5 km sjeveroistočno od Knina. Sa sedam sedrenih slapova i ukupnim padom od 242 m, Krka je prirodni i krški fenomen. Sedreni slapovi rijeke Krke temeljni su fenomen ove rijeke.

  Objavljeno: 23.01.2013, 13:50h