Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

28. obljetnica osnivanja legendarne 113. brigade

28. obljetnica osnivanja legendarne 113. brigade

 

 

Zamjenik gradonačelnika Paško Rakić u povodu 28. obljetnice osnivanja legendarne 113. brigade jutros je na Spomeniku braniteljima iz Domovinskog rata položio vijenac i zapalio svijeću. Vijence su položili članovi obitelji preminulih pripadnika 113. brigade,  izaslanstvo Predsjednice Republike Hrvatske, predsjednika Vlade i Hrvatskog sabora, MORH-a i Ministarstva branitelja na čelu s generalom Miroslavom Šundovom,  predstavnici braniteljskih udruga proizašlih iz Domovinskog rata, nekadašnji zapovjednici 113. brigade, zamjenici župana Šibensko-kninske županije Nikola Blažević i Darija Puljić te predstavnici Ministarstva unutarnjih poslova.

 

Molitvu za sve preminule pripadnike 113. brigade predvodio je don Roko Glasnović,a okupljenima su se obratili umirovljeni brigadir i nekadašnji zapovjednik 113. brigade Danijel Kotlar te general Miroslav Šundov. 

 

Od osnivanja 113. brigade 19. lipnja 1991. godine, kroz nju je ukupno prošlo 18 tisuća ročnih vojnika u 33 naraštaja te osam tisuća ljudi iz pričuve, a poginulo je 66 ljudi.

 

113. brigada najviše se proslavila u četiri akcije; napadnom akcijom 22. rujna kada je ponovno spojena RH nakon što je 16. rujna 1991 godine bila presječena. Druga velika akcija bila je u Stolovima nakon prodora neprijatelja iz Stolca prema Metkoviću. Treća velika akcija bili su Miljevci 21. lipnja 1992. godine kada su u jednom danu oslobodili oko sto kilometara kvadratnih te nanijeli velike gubitke neprijatelju. Veliku ulogu 113. brigada odigrala je i u obrani Dubrovnika. 

 

19. lipnja 1991. godine odobreno je da je osnuje Brigada narodne garde Šibenik, a potom je 28. lipnja ona nazvana 113. brigada. Zapovjednikom je imenovan Ante Ljubičić koji je dobio zadatak da u najkraćem roku počne s mobilizacijom na određene lokacije. 

 

24. srpnja brigada je dobila odgovornost za prostor od Čavoglava, preko Oklaja, Krstače, zatim skradinskog zaleđa; od Radišića preko Pavasovića do Bićina i za prostor vodičkog zaleđa; od Vaćana, preko Piramatovaca, sve do Dobre Vode.

Uslijedio je Rujanski rat gdje brigada, takoreći, nije bila uopće naoružana. Imala je samo pješačko naoružanje. 

Kao motorizirana brigada, 113. brigada je djelovala ne samo na području Šibenika, već i na području Stolova i Dubrovnika.  Brigada je s djelovanjem prestala 15. travnja 2000. godine kada centar u vojarni Bribirskih knezova preuzima Središte za izobrazbu pješaštva.

 

Prigodni program 28. obljetnice osnutka 113. brigade nastavljen je služenjem svete mise u kapelici bivše vojarne Bribirskih knezova te domjenkom u restoranu Katoličke osnovne škole. 

  Objavljeno: 19.06.2019, 11:26h