Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

90. rođendan šibenske Gradske knjižnice Jurja Šižgorića

90. rođendan šibenske Gradske knjižnice Jurja Šižgorića

 

 

Danas je svečano obilježen 90. rođendan šibenske Gradske knjižnice Jurja Šižgorića, kojoj su nazočili brojni šibenčani, predstavnici kulturnih institucija Grada Šibenika, ali i ugledni gosti, među kojima i Dunja Seiter-Šverko, glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu i dr.sc. Josip Stipanov.

U 12 sati otvorena je izložba razglednica starog Šibenika iz fonda Gradske knjižnice "Juraj Šižgorić", a neposredno nakon toga predstavljen je i zbornik „Dječji odjeli kroz suradnju s javnošću“, u nakladi šibenske knjižnice.

Uvodnu riječ dali su v.d. ravnatelja Vilijam Lakić koji se prisjetio povijesnog puta šibenskog knjižničarstva, te zahvalio svima koji su joj na putu do moderne gradske knjižnice bili podrška i vodilja.


Gradonačelnik dr. Ante Županović izrazio je ponos
što je Šibenik grad s 90 godina starom gradskom knjižnicom, koja nosi ime Jurja Šižgorića, prvog šibenskog humanista i jedne od najznačajnijih ličnosti kulturnog života u 15. Stoljeću. „Na mjestu nekadašnje Narodne slavjanske čitaonice i Gradske kavane, koju još dobro pamte stariji Šibenčani, Gradska knjižnica smještena je u samom srcu Šibenika, u sklopu nekadašnjeg gradskog bedema, a posebice posljednjih godina postala je istinsko središte kulturnog, intelektualnog i urbanog života ovog tisućljetnog grada.

Od 2005.g., kad je Grad Šibenik uz pomoć Ministarstva kulture uredio ovaj prostor u kojem se nalazimo, zgradu glasovitog hrvatskog arhitekta Ivana Vitića, broj članova i korisnika Knjižnice raste iz dana u dan i koliko mi je poznato, nadmašuje hrvatski prosjek. Uz svoju osnovnu funkciju izdavanja knjiga i drugih zapisa, Knjižnica je i izložbeni prostor, malo kino, mjesto na kojem se održavaju brojne, radionice, predavanja, glazbeni događaji, ali i značajan hrvatski nakladnik s više od stotinu naslova, i ono što me posebno raduje, mjesto na kojem je uvijek puno mladih, kazao je gradonačelnik.

I v.d ravnatelja Lakić i gradonačelnik Županović u svom prigodnom obraćanju spomenuli su se nedavno preminulog Milivoja Zenića za čijeg je ravnateljstva šibenska knjižnica u svakom pogledu doživjela pravu renesansu.

  Objavljeno: 17.02.2012, 00:00h