Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

950 godina Šibenika u Europskom parlamentu u Bruxellesu

950 godina Šibenika u Europskom parlamentu u Bruxellesu

 

 

950. obljetnica prvog pisanog spomena grada Šibenika naredni tjedan će biti predstavljena u Europskom parlamentu u Bruxellesu. Šibenčani putuju u Belgiju na poziv zastupnice Ivane Maletić, u terminu od 07. do 09. studenog 2016., a program predstavljanja Šibenika u Europskom parlamentu javnosti su danas prezentirali gradonačelnik Željko Burić i predsjednik Gradskog vijeća te predsjednik Organizacijskog odbora proslave 950. obljetnice Ivice Poljičak.

 

„Drago nam je  što će velika šibenska obljetnica predstavljanjem u Europskom parlamentu nadići međunarodne okvire. Cilj nam je dostojanstveno, upravo kakva je i cijela godina u Šibeniku, predstaviti 950. obljetnicu Krešimirova grada u Bruxellesu.“, kazao je gradonačelnik Željko Burić,uputivši zahvalu Šibenčanki Ivani Maletić na pozivu i pruženoj mogućnosti da ljepote i vrijednosti našeg grada budu pokazane i članovima Europskog parlamenta.

 

Program predstavljanja Šibenika u Europskom parlamentu obuhvaća  konferenciju „950 godina Šibenika“ u okviru koje će biti prikazan video zapis autora Željka Petreša „Faustov let“ o najznačajnijim  dijelovima naše povijesti.  Uz audio-vizualni dio, sadržaj konferencije će biti obogaćen predavanjima te recitalima, a bit će pročitana i isprava Kralja Petra Krešimira IV. Prigodna izlaganja uputit će i predstavnici gradske, županijske te crkvene vlasti. Nakon konferencije, u Europskom parlamentu će biti otvorena izložba „950 godina Šibenika“ .

 

„Šibenik od samog osnutka karakterizira europska dimenzija; Šibenčani su odlazili u Europu, a  utjecaj novih spoznaja očitovao se  u graditeljstvu i u raznim fazama društvenog života i zato ovo predstavljanje ima  za nas dodatnu vrijednost.“, rekao je Ivica Poljičak, najavivši i nastavak aktivnosti obilježavanja obljetnice- izložbu slikarskih radova Šibenčanina Ive Vitića, koja će biti otvorena 11. studenog u Muzeju grada Šibenika.

 

U programu predstavljanja Šibenika u Bruxellesu  sudjeluju predstavnici Grada Šibenika, Šibensko-kninske županije, Šibenske biskupije, Gradskog vijeća grada Šibenika,  turističkih, kulturnih i obrazovnih institucija te brojnih udruga.  

  Objavljeno: 04.11.2016, 11:34h