Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Ah, ti kućanski poslovi

Ah, ti kućanski poslovi

 

 

Sutra, 27. rujna u Muzeju grada Šibenika gostuje Muzej Slavonije iz Osijeka s izložbom „Ah, ti kućanski poslovi“. Autorice su Ksenija Katalinić, Radmila Biondić i mr. sc. Marina Vinaj. Otvorenje je u 20 sati, ulaz je slobodan. Izložba je otvorena do 28. listopada od 10 do 13 sati i od 19 do 21 sat.

 

Ah, ti kućanski poslovi izložba je autorica Ksenije Katalinić, Radmile Biondić i mr.sc. Marine Vinaj, voditeljica tri odjela Muzeja Slavonije. Sa tristotinjak izložaka iz tri muzejska odjela (Tehničkog odjela, Odjela umjetničkog obrta i Odjela hemeroteke), u vremenskom rasponu od kraja 19. stoljeća do sedamdesetih godina 20. stoljeća, autorice su se dotakle svevremenskih kućanskih poslova te neizostavnih kućanskih pomagala koji su ih pod utjecajem društva i ponajprije tehnike i novih tehnologija postupno racionalizirali.

 

Izložba započinje kuhinjom, kao zasigurno najvažnijom prostorijom doma, mjestom okupljanja svih članova obitelji, mjestom boravka i obavljanja najvećeg dijela i najraznovrsnijih kućanskih poslova. Ručni rad osječkog stolara Carla Halasza oslikava osječku gradsku kuhinju s mnoštvom kućanskih i tehničkih pomagala od konca 19. stoljeća do šezdesetih godina 20. stoljeća. Mnogi od izložaka u kuhinji u osnovi su mehaničke i tehničke prirode, prototipovi kasnijih, razvijenih i usavršenih modela; neki su, u svom prvobitnom obliku dobro osmišljeni i oblikovani, tek neznatno izmijenjeni primjenom novih materijala i tehnologija, ostali u primjeni i dan danas. Na taj su način značajna poveznica ovih, naizgled, raznorodnih predmeta.

  Objavljeno: 26.09.2012, 14:00h