Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Album von Dalmatien

Album von Dalmatien

 

 

U petak, 8. lipnja u Muzeju grada Šibenika u 20 sati bit će otvorena izložba „ Album von Dalmatien“  autora Franz Thiard De Laforest. Naime, riječ je o predstavljanju digitalnog izdanja „Album von Dalmatien“ Hrvatskog državnog arhiva. Organizator je Državni arhiv u Šibeniku. Izložba je otvorena do 17. lipnja od 10-13sati i 18-20 sati.

 

Fragmentarno sačuvan (147 od ukupno 190 snimaka), album je čuvan u zbirci obitelji Laforest zajedno s izvornim koricama u s naslovom u zlatotisku, a pretpostavka je da je služio kao atelijerski radni album uzoraka za potencijalne kupce. Zajedno s ostatkom zbirke, darovan je Hrvatskom državnom arhivu 2005. godine, a iste su godine dijelovi albuma predstavljeni javnosti na izložbi "Franz Thiard de Laforest i njegov veliki Album von Dalmatien" otvorenoj u HDA 19. svibnja 2005. godine. Album predstavlja retrospektivu autorovog fotografskog rada na prostoru Dalmacije i zaleđa kroz više od trideset godina. Sve su fotografije snimljene između 1866. i 1898. godine.

 

Franz Thiard De Laforest rođen je u Beču. Potomak je burgundijske porodice Thiard de Bissy, ogranak koje se početkom 19. stoljeća doselio iz Francuske u Beč. 1856. godine uspješno je završio trgovačku školu i započeo fotografirati. Nakon kraćeg boravka u Trstu, početkom 1860-ih godina pojavljuje se u Bakru te Zadru gdje radi do približno 1866. godine. Nakon Zadra odlazi u Šibenik gdje nastavlja raditi kao portretni fotograf, ali započinje i sa snimanjima izvan atelijera.

  Objavljeno: 06.06.2012, 08:07h