Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Antun Aralica rođen na današnji dan

Antun Aralica rođen na današnji dan

 

 

Na današnji dan, 31. svibnja 1888. godine na Zlarinu rođen Antun Aralica, hrvatski pisac i prevoditelj. Bio je jedan od predstavnika futurizma u Hrvatskoj.

 

Futurizam je kulturni pokret nastao početkom 20. st. u Italiji, a stekao je poklonike i u drugim zemljama. Svoje područje interesa i djelovanja futuristi nisu ograničili samo na književnost, slikarstvo i kiparstvo, nego su istraživali i druge vidove umjetnosti, kazalište, muziku, arhitekturu, ples, fotografiju, film, čak i gastronomiju, a domišljali su se i posve novima: godine 1921. objavljen je Manifest taktilizma, umjetnosti opipa. Najveći je doprinos futurizma književnosti ideja riječi na slobodi.

 

Ključna riječ futurista bila je pobuna, bilo to pobuna protiv tradicionalnog, emocija ili čak estetike. Pod utjecajem industrijske revolucije, književnici su željeli izborom riječi postići ritam rada strojeva i to koristeći imenice, glagole u infinitivu, izbacujući interpunkcijske znakove do tog da su unosili matematičke znakove: plus (+), minus (-), puta (*) i slično.

 

 

 

 

Jedno od Araličinih najznačajnijih djela napisanih u duhu futurizma jest U podzemnicama, izdano 1913. u Zadru.

  Objavljeno: 31.05.2017, 12:06h