Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Avangard trio u sklopu svibanjskih večeri

Avangard trio u sklopu svibanjskih večeri

 

 

Sutra, 9. svibnja, u Galeriji svetog Krševana u sklopu svibanjskih glazbenih večeri nastupit će Avangard trio. Poznati trio čine Marco Graziani, violina, Mihael Paar, klarinet i Krešimir Starčević, glasovir. Organizatori su Glazbena škola Ivana Lukačića i Galerija svetog Krševana. Pokrovitelj je Grad Šibenik. Početak je u 20.30 sati.

 

Marco Graziani rođen je u Rijeci 1988. godine. Violinu je počeo učiti u dobi od sedam godina kod prof. Krunoslava Peljhana u glazbenoj školi „I. M. Ronjgova“ u Rijeci, a od 2000. godine i kod prof. Leonida Sorokowa kod kojeg je sada student četvrte godine Muzičke akademije u Zagrebu. Kao solist i kao član raznih komornih sastava nastupa na brojnim državnim i međunarodnim natjecanjima postižući zapažene rezultate. Višestruki je dobitnik prvih nagrada  na Hrvatskom natjecanju učenika i studenata glazbe i plesa, natjecanju Zajčevi dani, Etide i skale , europskom natjecanju «Alfredo i Wanda Marcosig» u Goriziji, Istria Nobilissima i natjecanju Grand Prix Lions Cluba Rijeka. Zahvaljujući financijskoj potpori Zaklade Adris, svira na violini Alessandra Gagliana iz 1720, u vlasništvu Segelman Trust Gmbh iz Švicarske.

 

Mihael Paar rođen je u Zagrebu, 1980. godine. Glazbeno obrazovanje započeo je u Samoboru, gdje u dobi od 10 godina dobiva prvu poduku iz klarineta (V.Radinčić). Srednju glazbenu školu završava u Zagrebu (G.Cavallin) 1998. te iste godine upisuje studij na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu u razredu prof. Josipa Tonžetića. Nakon diplome 2002. godine, nastavlja sa specijalizacijom njemačke škole klarineta na Univerzitetu Mozarteum u Salzburgu u razredu renomiranog svjetskog klarinetista Aloisa Brandhofera, solo-klarinetista Berlinske filharmonije 1986-1992. Magistrirao je 2006. godine na istoj ustanovi summa cum laude. Mihael Paar nije zapažen samo kao koncertant i kao jedan od najperspektivnijih mladih hrvatskih klarinetista; njegova se intelektualna i umjetnička širina ogleda u bogatom autorskom radu, u čitavom nizu muzičkih kompozicija, aranžmana i transkripcija, izrazito plodnom publicističkom opusu (kritike, analize, osvrti) te brojnim likovnim ostvarenjima (skice i crteži).

 

Krešimir Starčević rođen je u Zagrebu 1988. godine, a cijeli život živi u Velikoj Gorici. Klavir je počeo učiti tek sa 12 godina u Umjetničkoj školi Franje Lučića u Velikoj Gorici u klasi prof. Andreje Markulin. Nakon šestogodišnje osnove glazbene škole koju je završio u samo četiri godine, upisuje i srednju glazbenu školu te paralelno Ekonomsku školu Velika Gorica. Nakon trećeg razreda glazbene škole, upisuje, kao treće plasirani na listi, Muzičku akademiju u Zagrebu u klasi red. prof. Đorđa Stanettia, gdje je sada student četvrte godine i prolazi s odličnim uspjehom. U želji da što brže napreduje pohađao je seminare O. Cinkoburove, M. Kandelaki, R. Dalibaltayana, K.-H. Kämmerlinga, E. Indjića, S. Čadikovske, A. Spiria, N. Floresa i P. Paleczynog. Surađuje sa mladim hrvatskim glazbenicima saksofonistom Lovrom Merčepom, gitaristom Srđanom Bulatom, trubačem Vedranom Koceljem te svira u klavirskom triju sa violinistom Marinom Marasom i violončelistom Smiljanom Mrčelom. 2008. godine izveo je 1. Klavirski koncert u C-duru L. van Beethovena sa Orkestrom Muzičke akademije u Zagrebu te dirigentom Mladenom Tarbukom, a 17. ožujka 2010. izveo je Klavirski koncert u a-molu R. Schumanna uz Zagrebačku filharmoniju i dirigenta Sašu Britvića. U kolovozu 2010. sudjelovao je na International Sommerakademie Prag-Wien-Budapest u Reichenau u Austriji, gdje se usavršavao kod Jana Jiraceka von Arnima i Avedisa Kouyoumdjian

 

  Objavljeno: 08.05.2012, 07:56h