Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Baletni studio HNK u Splitu oduševio festivalsku publiku za samo 35 minuta

Baletni studio HNK u Splitu oduševio festivalsku publiku za samo 35 minuta

 

 

Najveće mjerilo kvalitete je publika, posebno djeca koja su bolno iskrena. I ako pitate upravo njih, od subote 19. lipnja još se nije dogodilo da je predstava izvedena na ljetnoj pozornici u sklopu 61. Međunarodnog dječjeg festivala u Šibeniku – podbacila. Baletni studio Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu uz pratnju Orkestra HNK sinoć je ispraćen uz gromoglasan, dug pljesak publike koja nije skrivala oduševljene izvedbom simfonijske bajke 'Petar i Vuk' Sergeja Prokofjeva za koju koreografiju potpisuje Remus Dimache.

'Hvala publici na aplauzu. Znači da su prepoznali kvalitetu predstave. Mi ćemo i dalje raditi takve predstave. I mi smo oduševljeni Šibenikom. Mislim da je ovo veliki uspjeh za splitski balet, za baletni studio. Iskreno samo oduševljeni. Imali smo puno gledalište i zaista smo sretni. Nadamo da će nas opet pozvati', kazao je Dimache odmah nakon predstave sretan što su ponovno zaplesali nakon duge pauze.

S obzirom da smo željni plesa zbog duge pauze milsim da je ovo veliki uspjeh za splitski balet, za baletni studio i iskreno sam oduševljen. Puno gledalište i zaista smo sretni. Nadamo se da ćemo opet doći, mi smo spremni. Hvala na aplazuu zači da su preopoznali kvlaietu predtsave. Mi ćeo i dalje raditi takve prestave i mi smo oduševljeni.

Podsjetimo, simfonijska bajka za djecu Petar i vuk, za koju je Sergej Prokofjev skladao glazbu i napisao tekst, praizvedena je u Moskvi 1938. godine po narudžbi Središnjeg moskovskog kazališta za djecu s ciljem edukacije najmlađih kazališnih gledatelja. Svaki je lik priče predstavljen jednim instrumentom. Dvadeset i osam mladih plesača izvodi klasik 20. stoljeća koji se već više od osam desetljeća izvodi širom svijeta na oduševljenje djece i odraslih.

A razloga za zadovljstvo imao je i Srećko Šestan, Šibenčanin na čelu splitskog HNK. 'Premda nisam stalno u Šibeniku, ali u svakom teatru koji sam vodio, stalo mi je da s našim programom nastupimo na mom Međunarodnom dječjem festivalu gdje sam glumio, otvarao Festival, bio u kičmatrans ekipi. Sad kao ravnatelj raznih kazališta trudim se da napravimo dobar program da bismo mogli doći na naš šibenski festival i prikazati nešto dobro i kvalitetno za našu djecu, našu budućnost, a sve u cilju očuvanja naše nacionalne kulture i identiteta', ispričao je Šestan.

Simfonijska bajka svoje je odigrala uz živu glazbu kazališnog Orkestra što je pojačalo čaroliju na ljetnoj pozornici, a cijeloj je baletnoj trupi bilo dovoljno 35 minuta predstave da osvoji publiku. Sinoć je ispred UNESCO-ve katedrale svetog Jakova stanovala čarolija. I večeras će opet.

  Objavljeno: 25.06.2021, 10:03h