Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Baština u ratu

Baština u ratu

 

 

U utorak, 04.kolovoza 2020.g. s početkom u 20,00  na službenoj Facebook stranici Muzeja grada Šibenika i Facebook stranici Photo Studija 82 održat će se virtualna izložba Spomenička baština Šibenika u Domovinskom ratu.

Autorice izložbe su Marijana Klisović i Marina Lambaša.

Okvir izložbe proizašao je iz cjelovite teme koja se odnosi na stanje baštine, prvenstveno nepokretnih spomenika, na području Šibenika za vrijeme Domovinskog rata, dakle od 1991. do 1995. godine, kao i na način njihove obnove. Izložba je nastala kao edukacijski projekt, odnosno iz želje i potrebe da se još jednom prisjetimo i ne zaboravimo, osobito što se izložba otvara povodom 25 godina od Oluje. Spomenička baština na užem području grada Šibenika u Domovinskom je ratu stradala uglavnom u rujanskoj bitci 1991. te za napada 1993. godine. Iako u odnosu na stradalu spomeničku baštinu u drugim dijelovima Hrvatske, na šibenskom području nije teško stradalo mnogo objekata, pogled cijele Hrvatske privukla je pogođena kupola katedrale sv. Jakova, koja je postala simbol otpora i obnove. Izložba sadrži fotografije stradale baštine sa pratećim tekstovima i objašnjenjima, a izložene su i originalne granate i mine iz Domovinskog rata iz fundusa Muzeja grada Šibenika.

Izložba je financirana sredstvima Grada Šibenika i Ministarstva kulture RH. Otvorena je za javnost svakim danom od 10 do 12 sati u izložbenom prostoru Muzeja- ulaz s obale, a može se pogledati do 30. rujna 2020.g.

  Objavljeno: 04.08.2020, 12:59h