Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Blagdan sv. Nikole Tavelića

Blagdan sv. Nikole Tavelića

 

 

Blagdan sv. Nikole Tavelića, prvog hrvatskog kanoniziranog sveca, danas se svečano obilježava u crkvi sv. Frane u Šibeniku.

Središnje euharistijsko slavlje  u 18:00 sati  predvodit će dubrovački biskup, mons. Roko Glasnović, dok će pola sata prije misnog slavlja biti održana procesija šibenskim ulicama s najstarijom slikom sv. Nikole Tavelića.

U nedjelju, 18. studenog 2023.  godine u 18:00 sati održat će se sveta misa zahvalnica za dobročinstva primljena po Svečevu zagovoru.

Sveti Nikola Tavelić potomak je stare hrvatske plemićke obitelji Tavelić, rodio se u Šibeniku oko 1340. godine. Stupio je u franjevački red u Bribiru, gradu slavnih knezova Šubića. Studirao je filozofiju i teologiju u Zadru ili Splitu. Vjerojatno je neko vrijeme proživio na studiju u Italiji i oko 1365. zaređen je za svećenika.

Kad je fra Bartul Alverenski, vikar Bosanske vikarije, na poticaj pape Grgura XI. pozvao 1372. godine iz raznih franjevačkih provincija oko 60 učenika i uzornih redovnika za misionare u Bosni, među njima je bio i fra Nikola. Punih 12 godina prolazio je područjem Bosne propovijedajući i svojim uzornim životom svjedočeći Evanđelje.

U jesen 1383. godine fra Nikola napušta Bosnu, odlazi u Palestinu i nastanjuje se u samostanu na Sionu. Tu je učio arapski jezik, obilazio sveta mjesta i pripremao se za misionarski rad. Zajedno s Deodatom iz Ruticinija, Petrom iz Narbonne (Francuska) i Stjepanom iz Cunea (Italija) nastupio je pred jeruzalemskim kadijom. Osuđen je na smrtnu kaznu, te su sva četvorica podnijeli  mučeničku smrt 14. studenog 1391. godine.

Nikolu su slavili kao sveca i mučenika u Franjevačkom redu, a posebno u rodnom Šibeniku. Papa Leon XIII. je 1889. godine odobrio njegovo štovanje, a Pavao VI. svečano je proglasio svecima Nikolu i njegove drugove 1970. g. u Vatikanu, u nazočnosti preko 20.000 Hrvata iz domovine i svih strana svijeta.

Mnogi hrvatski i strani umjetnici dlijeta, kista i pera ovjekovječili su lik sv. Nikole. Posebno treba istaknuti crkve sagrađene u njegovu čast: Banjevci, Cerovac, Lišani, Perković, Split, Vinjani, Zagreb, Županja i dr. (Hrvatska), i u inozemstvu: Hurlingham (Buenos Aires, Argentina), Montreal, Winnipeg (Kanada), Melbourne i Sydney (Australija).

  Objavljeno: 14.11.2023, 09:52h