Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Blagdan sv. Nikole Tavelića

Blagdan sv. Nikole Tavelića

 

 

Blagdan sv. Nikole Tavelića, prvog hrvatskog kanoniziranog sveca, danas će biti svečano proslavljen u crkvi sv. Frane u Šibeniku. 


U 18:00 sati središnju misu predvodit će  vrhbosanski nadbiskup, kardinal Vinko Puljić dok će pola sata prije misnog slavlja ulicama grada biti održana procesija s najstarijom slikom sv. Nikole Tavelića. 


U nedjelju, 18. studenog 2018. godine u 18:00 sati održat će se zahvalna sveta misa koju će predvoditi fra Ivan Bradarić ,rektor svetišta. U 19:00 sati u sklopu programa „Bogu i domovini“ kao dar svetištu i hodočasnicima nastupit će klapa „Bunari“.


Sveti Nikola Tavelić rođen je u plemićkoj hrvatskoj obitelji oko 134. godine u Šibeniku, premda se u nekim izvorima mjestom njegova rođenja spominje Velim. Prvi je hrvatski svetac, franjevac i mučenik. 


Nakon što je stupio u franjevački red, ubrzo je s drugom subraćom iz raznih franjevačkih provincija poslan u Bosnu u kojoj je proveo 12 godina.


1384. god. poslan je u Svetu Zemlju, zajedno s dvojicom subraće iz Francuske: fra Deodatom iz Ruticinija i fra Petrom iz Narbonne, te s jednim Talijanom – fra Stjepanom iz Cunea. 


14. studenog 1391. godine zbog nagovještavanja istine o Spasitelju svijeta muslimanskom stanovništvu u Jeruzalemu ,zajedno sa svojom subraćom, podnio je mučeničku smrt. 


Papa Pavao VI. , 21. lipnja 1970. godine proglasio je Nikolu Tavelića svetim čime je on postao prvi svetac Crkve u Hrvata. 

  Objavljeno: 14.11.2018, 11:36h