Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Burić: Šibenik se predstavlja u Europi i ističe svoj nacionalni identitet koji su Šibenčani tako snažno branili

Burić: Šibenik se predstavlja u Europi i ističe svoj nacionalni identitet koji su Šibenčani tako snažno branili

 

 

 

U Europskom parlamentu u Bruxellesu danas je održana konferencija „950 godina Šibenika“, a izlagače je uvodno u ulozi domaćina pozdravila zastupnica u EU parlamentu Ivana Maletić, na čiji poziv je i realizirano predstavljanje grada Šibenika u europskoj prijestolnici.

„Danas nam je svima srce ispunjeno pozitivnim emocijama; ponosna sam što se predstavlja naš grad koji je zaista svijetli primjer drugim gradovima i često se spominje u Bruxellesu,  zbog svojih uspješnih projekata, ali i  zbog svoje bogate povijesti.“, rekla je Maletić, poželjevši Šibenčanima dobrodošlicu.

„Već devet i pol stoljeća Šibenik ponosno pokazuje da je uvijek bio i bit će dio Europe i europske kulture. Njegovi velikani, pojedinci koji su ostavili snažan trag, ne samo u šibenskoj i hrvatskoj, već i svjetskoj povijesti,   te njegova prelijepa materijalna kulturna baština, trajni su svjedoci kako je Šibenik kroz stoljeća imao  europski identitet, ali snažno čuvajući i braneći  svoju nacionalnu pripadnost.“, rekao je gradonačelnik Željko Burić na današnjoj konferenciji.

Snažan europski identitet Šibenika s povijesnog stajališta prezentirao je i Ivica Poljičak, predsjednik Gradskog vijeća Grada Šibenika i Organizacijskog odbora proslave 950 godina od prvog spomena Grada Šibenika.

Na konferenciji su se obratili i župan Goran Pauk, generalni vikar Šibenske biskupije don Marinko Mlakić te Nikola Grubić, predsjednik Društva za očuvanje kulturne baštine Juraj Dalmatinac.

U okviru programa prikazan je i kratki film o životu i postignućima Fausta Vrančića pod nazivom „ Faustov let“, dok su predavanje o katedrali sv. Jakova, najvećem simbolu Šibenika, održale Marina Lambaša i Anita Travčić.

Ispravu kralja Petra Krešimira IV čitala je novinarka  Marina Jurković, a na kraju su svi sudionici konferencije  zapjevali i  svečanu pjesmu Grada Šibenika - Šibensku baladu.

Konferenciji su, uz brojne savjetnike i asistente Ureda hrvatskih zastupnika, nazočile i zastupnice u Europskom parlamentu Ruža Tomašić i Dubravka Šuica.

U tijeku je izložba 950 godina Šibenika za koju su materijale pripremili djelatnici Muzeja grada Šibenika.

U nastavku današnjeg programa Šibenčani- predstavnici Grada Šibenika, Županije, Šibenske biskupije te ustanova i udruga iz kulture i sporta posjetit će Muzej Europskog parlamenta, a upoznat će se i s radom europskih institucija.

U večernjim satima planirano je druženje sa zastupnicom Ivanom Maletić, a povratak u Hrvatsku najavljen je sutra.

  Objavljeno: 08.11.2016, 13:21h