Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Centar za pomoć i njegu Grada Šibenika započeo provođenje projekta aktivnosti za aktivno i zdravo starenje

Centar za pomoć i njegu Grada Šibenika započeo provođenje projekta aktivnosti za aktivno i zdravo starenje

 

 

Centar za Pomoć i njegu provodi projekt pod nazivom „Nije strašna gnjavaža u životu doživjeti stotu ako znate kako-čuvati nerve, kosu, zube, ten, vježbati i paziti srce pluća, kolesterol…“ na području Grada Šibenika i otoka Žirje, Kaprije i Zlarin.

Projekt se provodi od 1. ožujka do 31. prosinca 2015. godine u prostoru ustanove u plavom neboderu.

Usmjeren je unaprjeđenju kvalitete života starijih osoba putem organiziranih dnevnih aktivnosti u lokalnoj zajednici, sredstvima Ministarstva socijalne politike i mladih i sredstvima u partnerstvu Šibensko kninske županije i Grada Šibenika.

Sadržaj projekta se odnosi na provedbu strateških aktivnosti u sklopu mjere „Unaprjeđenje i razvoj pružanja izvaninstitucijskih usluga za starije“ iz Strategije socijalne skrbi za starije osobe u Republici Hrvatskoj za razdoblje 2014.-2016.

Svrha: Osigurati stalnost i daljnji razvoj izvaninstitucijskih oblika skrbi za starije u lokalnoj zajednici da bi se zadovoljile specifične potrebe starijih osoba i time omogućila njihova samostalnost i odgodio odlazak u instituciju.

Cilj projekta: Ponudom aktivnosti, sadržaja i socijalnih usluga za starije osobe u lokalnoj zajednici omogućiti izbor na zdravo i aktivno starenje, a istovremeno dopunjavati skrb članova obitelji što će cjelovito doprinositi kvaliteti života starijih osoba.

Projekt je namijenjen građanima starije životne dobi od 60 i više godina, a provodi se uključivanjem u ponuđene aktivnosti i sadržaje, dnevne, tjedne, prema izboru i u dogovoru s korisnicima. U projektne aktivnosti su uključeni suradnici - različite ustanove, institucije i volonteri.

Grupe aktivnosti i sadržaji su:

1.      Preventivni zdravstveni program – uključuje tjelovježbu s elementima medicinske gimnastike, psihosocijalnu potporu, edukativna predavanja, organiziranje akcija mjerenja vrijednosti krvnog tlaka, šećera, masnoća i sl. u prostoru ustanove i na otocima,

2.      Program kreativnih aktivnosti – radionice:  dramska, pjevačka, plesna, likovna, edukacije o važnosti liječenja ljekovitim biljem,

3.      Susreti povezivanja s različitim dobnim i drugim skupinama,

4.      Organiziranje izleta – obilasci nacionalnih parkova ili parkova prirode te pješačenje planinarskim stazama i šetnicama u okolici, hodočašća sa suradnicima,

5.      Uključivanje u kulturne manifestacije u gradu i županiji - posjeti i/ili sudjelovanje u programima,

Organiziranje različitih  zabavnih sadržaja - u prostoru ustanove i/ili drugim institucijama suradnika.

  Objavljeno: 08.04.2015, 10:22h