Ova supernamirnica - pidoća, dagnja ili mušula, gastronomski je simbol srca Dalmacije gdje rijeka Krka dodiruje more. Otprilike u isto vrijeme kad pidoća je spremna za konzumaciju mladi debit puni se u butelje i spreman kreće prema tržištu. Na vašem stolu oni se susreću i zaljube: puna, mlada pidoća i svježi, lepršavi debit postaju skladan par.
Zbog utjecaja Krke i fitoplanktona kojima se pidoća hrani, u području oko šibenskog mosta posebno brzo raste i bogata je mesom. Iako bi pidoća uginula u slatkoj vodi i zapravo je morska školjka, hrana koju joj nosi rijeka koja prolazi kroz krški, vapnenački kraj značajno utječe na njen rast i kvalitetu.
Lokalci su je uparili s najukusnijim vinom tog podneblja i organiziraju četvrto izdanje manifestacije koja će sljedećeg vikenda u Šibenik privući velik broj ljubitelja dobrog vina i ukusno pripremljenih dagnji jer stiže ‘Pidoća & debit se vole‘.
Pitak, nježnih aroma, umjerenih kiselina i niskog udjela alkohola debit je najraširenija bijela vinska sorta na Šibensko-kninskom području.
Desetak restorana i lokalnih uzgajivača pidoća pripremat će školjke po svojim receptima, a vinari će lijepo ohladiti i preporučiti debit koji će najbolje parirati pojedinom receptu.
Pidoće na razne načine dočarati će posjetiteljima najbolji spoj tradicionalne i moderne kuhinje.
Uz zalazak sunca, lijepu glazbenu podlogu, dobro društvo i skladne okuse sigurno ćete i vi otkriti da se pidoća i debit vole.
Objavljeno: 13.06.2024, 11:27h