Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Četvrto izdanje gastro manifestacije „Pidoća i debit se vole“

Četvrto izdanje gastro manifestacije „Pidoća i debit se vole“

 

 

Na šibenskoj rivi, na Trgu Pavla Šubića I., u petak 14. lipnja, od 19 sati održat će se manifestacija „Pidoća & Debit se vole“, gdje će svi posjetitelji imati priliku otkriti po čemu je šibenska pidoća posebna te kušati razne verzije ove skladne kombinacije.

Ova supernamirnica - pidoća, dagnja ili mušula, gastronomski je simbol srca Dalmacije gdje rijeka Krka dodiruje more. Otprilike u isto vrijeme kad je pidoća spremna za konzumaciju, mladi debit puni se u butelje i spreman kreće prema tržištu. Na vašem stolu oni se susreću i zaljube: puna, mlada pidoća i svježi, lepršavi debit postaju skladan par.

Zašto je šibenska pidoća posebna? Zbog utjecaja Krke i fitoplanktona kojima se pidoća hrani, u području oko šibenskog mosta posebno brzo raste i bogata je mesom. Iako bi pidoća uginula u slatkoj vodi i zapravo je morska školjka, hrana koju joj nosi rijeka koja prolazi kroz krški, vapnenački kraj značajno utječe na njen rast i kvalitetu.

Lokalci su je uparili s najukusnijim vinom svog podneblja i organiziraju četvrto  izdanje manifestacije koja će sljedećeg vikenda u Šibenik  privući velik broj ljubitelja dobrog vina i ukusno pripremljenih školjki jer stiže ‘Pidoća & debit se vole‘.

Pitak, nježnih aroma, umjerenih kiselina i niskog udjela alkohola debit je najraširenija bijela vinska sorta na Šibensko-kninskom području.

Osam  ugostitelja  i lokalnih uzgajivača pripremat će pidoće po svojim receptima, a vinari će lijepo ohladiti i preporučiti debit koji će najbolje parirati pojedinom receptu.

Pidoće na razne načine dočarati će posjetiteljima najbolji spoj tradicionalne i moderne kuhinje.

Uz zalazak sunca, lijepu glazbenu podlogu, dobro društvo i skladne okuse sigurno ćete i vi otkriti da se pidoća i debit vole, a u spremanju delicija sudjeluju: Platforma 022, restoran Luce i Brigita, restoran Jadran, restoran Pakai, Ribarski obrt Cipacluki, konoba Campanelo, restoran Pjat, restoran Visiani, a za dobru kapljicu su zadužene vinarije: Sladić, Testament, Baraka, Birin, Vinoplod Šibenik, Prgin, Džapo, Škovina, Rak i Ante Sladić Vino.

Organizator manifestacije je Turistička zajednica grada Šibenika u suradnji s Turističkom zajednicom Šibensko-kninske županije.

  Objavljeno: 05.06.2024, 14:19h