Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Članovi Saveza europskih povijesnih postrojbi u Šibeniku

Članovi Saveza europskih povijesnih postrojbi u  Šibeniku

 

 

Gradonačelnik Šibenika Željko Burić danas je primio predstavnike Europskog saveza povijesnih postrojbi, Viteškog reda sv. Sebastijana u Europi i Saveza povijesnih postrojbi Hrvatske vojske koji u okviru programa održavanja Godišnje skupštine Saveza borave u Šibeniku.

Primanje je upriličeno u Gradskoj vijećnici Grada Šibenika, a delegaciju je predvodio Charles -Louis Prinze von Merode, belgijski princ i predsjednik Europskog saveza povijesnih postrojbi.

„Posebna mi je čast pozdraviti vas u našem gradu, koji se i sam diči svojom kraljevskom poviješću, a i svojom srednjovjekovnom vojskom koja je bila čuvar sigurnosti, reda i mira drevnog Šibenika. Materijalna i duhovna tradicija koju danas baštinimo naše je bogatstvo i na njoj gradimo moderni Šibenik uključujući revitalizaciju povijesnih tvrđava te oživljavanje stare gradske jezgre koja je u europskim okvirima jedinstven primjerak. Želim vam ugodan boravak u Šibeniku , da u svoje zemlje i gradove ponesete lijepe impresije, a članovima povijesnih postrojbi koji će danas postati novi vitezovi, čestitam.“, rekao je gradonačelnik Željko Burić.

Princ Charles- Louis von  Merode zahvalio se  domaćinima na gostoprimstvu te pohvalio ljepote Šibenika i Hrvatske. Gostima je dobrodošlicu iskazao i Siniša Burić, zamjenik predsjednika povijesnih postrojbi Hrvatske vojske i Šibenske gradske straže.

U katedrali sv. Jakova u 17,30 sati započet će sveta misa na kojoj će sedmero Hrvata biti primljeno  u Viteški red sv. Sebastijana, među njima i član Šibenske gradske straže  Siniša Burić.

Viteški red sv. Sebastijana osnovao je rimski poglavar u vrijeme križarskih ratova i pohoda u Svetu zemlju. Red se održao do danas, a sama titula dodjeljuje se kao priznanje za ukupan rad u široj, europskoj društvenoj zajednici, očuvanju ukupnih vjerskih tekovina, očuvanju europske kulturne stečevine i humanitarni rad.

Plenarna skupština viteštva i sjednica Europskog saveza povijesnih postrojbi održat će se sutra u Gradskoj vijećnici u 10,00 sati.

  Objavljeno: 10.04.2015, 16:23h