Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Crveni nosevi uveseljavaju djecu i sve one koji se još osjećaju tako

Crveni nosevi uveseljavaju djecu i sve one koji se još osjećaju tako

 

 

Sutra, 21. lipnja Crveni nosevi preuzimaju grad. Oko 150 klaunova u 11 sati kreće s Obale dr. Franje Tuđmana uveseljavati Šibenčana i prijatelje Šibenika po ulicama i trgovima grada. Nakon svojevrsnog smiješnog mimohoda po gradu, na Trgu Pavla Šubića I. klaunovi će održati svoj veseli nastup.

Prije toga, danas, 20. lipnja, u okviru 53. Međunarodnog dječjeg festivala oni će posjetiti  Dječji odjel  Opće bolnice Šibenik.

 

CRVENI NOSEVI – Klaunovidoktori je udruga koja pruža psihosocijalnu podršku ljudima koji su bolesni i pate, pomoću humora i životne radosti. Glavni cilj djelovanja udruge je ublažavanje patnji bolesnim osobama te olakšavanje procesa oporavka pomoću humora kao terapeutskog sredstva.

 

Klaunovidoktori su posebno educirani profesionalci (glumci, glazbenici i zabavljači) koji svojim klauno-terapijskim djelovanjem pomažu bolesnoj djeci i roditeljima da se lakše nose sa stresom uzrokovanim bolešću i boravkom u bolnici. Trenutno u udruzi djeluje 9 klaunovadoktora.

 

Dijete u bolnici nalazi se u izuzetno teškom položaju s obzirom na oboljenje i fizičke teškoće koje dolaze s time, a dodatno i zbog bolničkog okruženja koje kod djeteta može izazvati strah, nepovjerenje, nemoć te potrebu za blizinom poznate osobe i aktivnostima koje će mu zaokupiti pažnju i probuditi maštu.

 

Kako je igra najbolji način komunikacije s djetetom, posebice u stresnim situacijama, klaunovidoktori svojim gegovima unose u bolničko okruženje novi način komunikacije s djecom bolesnicima i pokušavaju im otkloniti pažnju od bolesti i straha, donoseći im svijet igre, smijeha i radosti.

 

Koordinaciju programa udruge provodi međunarodna organizacija „RED NOSES Clowndoctors International“ sa sjedištem u Beču, tako da se primjenjuju standardi provedbe programa i upravljanja projektima kao i u ostalih 8 partnerskih organizacija u Austriji, Njemačkoj, Češkoj, Slovačkoj, Mađarskoj, Sloveniji, Poljskoj i Novom Zelandu.

 

 

Od početka uvođenja redovnih programa posjeta bolnicama u listopadu 2010. do prosinca 2012. klaunovidoktori su ostvarili 283 posjeta bolnicama i domovima za starije i nemoćne kako bi smijehom i životnom radosti razveselili 16.450 bolesnih i nemoćnih.. 

  Objavljeno: 20.06.2013, 08:43h