Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Dan hrvatske knjige i Svjetski dan knjige

Dan hrvatske knjige i Svjetski dan knjige

 

 

Spomendan hrvatske knjige slavi se 22. travnja jer je na taj dan prije više od pola tisućljeća tj. 22. travnja 1501. otac hrvatske književnosti Marko Marulić dovršio kao pedesetogodišnjak Juditu, svoje najpoznatije djelo na hrvatskome jeziku. Jezična podloga Judite je splitska čakavština i štokavski leksik te glagoljaška predaja, i po tome je ovo djelo navijestilo jedinstvo hrvatskoga jezika, a epohalna važnost toga spjeva leži u spoznaji da je Marulić hrvatski jezik primjerio europskim pjesničkim standardima.

Svjetski dan knjige i autorskih prava obilježava se 23. travnja svake godine kao simboličan datum u svjetskoj književnosti jer je toga dana 1616. godine umro Miguel de Cervantes, a rodio se William Shakespeare te se sama zamisao zasniva se na katalonskom običaju darivanja knjiga i ruža na dan Svetog Jurja.

UN-ova organizacija za obrazovanje, znanost i kulturu UNESCO, obilježava Svjetski dan knjige i autorskih prava uz pomoć brojnih izdavača, knjižara, učitelja i stručnjaka za komunikacije. UNESCO želi svakoga, a posebno mlade, potaknuti na čitanje te promicati izdavaštvo i zaštitu intelektualnog vlasništva putem zaštite autorskih prava. Odluka o obilježavanju Svjetskoga dana knjige i autorskih prava donesena je na Općoj konferenciji UNESCO-a održanoj u Parizu 1995. godine.


UNESCO ima i druge programe vezane uz knjige i književnost. Godine 1948. organizacija je započela ambiciozan program s područja prevođenja, a jedan od glavnih dijelova toga programa jest Index Translationum, međunarodna bibliografija prijevoda koja sadrži podatke iz više od stotinu zemalja i omogućuje uvid u sve podatke o prevođenju nekoga djela. Usto, UNESCO svake druge godine dodjeljuje Nagradu za književnost za djecu i mlade u službi tolerancije za djela za mlade koja promiču uzajamno razumijevanje utemeljeno na poštovanju drugih naroda i kultura.

Obilježavanju Međunarodnog dan knjige i autorskih prava, pridružit će se i naša Knjižnica Jurja Šižgorića.  Toga dana, od 18 sati do ponoći, u knjižnicama diljem Hrvatske bit će organizirana razna događanja: javna čitanja, predstavljanja knjiga, izložbe, radionice i sl., s ciljem da se u javnosti potakne interes za knjigu kao nezamjenjivo kulturno dobro. Organizatori događanja su Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Knjižnice grada Zagreba, Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, Knjižni blok – Inicijativa za knjigu, Moderna vremena Info i Udruga za zaštitu prava nakladnika ZANA.

U 18 sati u našoj knjižnici bit će otvorena izložba Šegrt Hlapić. Riječ je o izložbi dječjih likovnih radova na temu Čudnovatih zgoda šegrta Hlapića Ivane Brlić Mažuranić nastalih u radionici Centra za vizualnu kulturu djece i mladih Gradske knjižnice “Juraj Šižgorić”.

Od 18 do 19 sati Susret djece sa šibenskim piscima za djecu i mlade: Anom Bilić Udovičić, Mladenom Bjažićem, Jagodom Sablić i Aljošom Vukovićem. Od 19 do 20 sati Interpretacija priča Dva Ivana i Ledena kućica uz pomoć lutaka Katarine Simsig.

Od 20 do 21 sat Večer sa šibenskim gimnazijalcima: performance Filósofos léei, na temu srednjovjekovne filozofije, pod mentorstvom dr. sc. Nives Triva, prof. filozofije, i predstavljanje Pegle, školskog lista Gimnazije Antuna Vrančića. Od 21 do 22 sata Druženje s književnikom Ivom Brešanom. Od 22 do 24 sata Koncert sastava The Pulse.

U Knjižnici će biti izložene knjige, iz fonda Knjižnice, o siru i njegovim proizvodima a posjetitelji će imati priliku kušati pekarske proizvode sa sirom.

Knjižnica će građane darivati knjigama dobivenim donacijom.  U Noći knjige upis za tinejdžere koji se prvi put učlanjuju u Knjižnicu bit će besplatan. 23. travnja Knjižnica neće naplaćivati zakasninu korisnicima koji toga dana vrate građu koju duguju.

  Objavljeno: 22.04.2013, 08:09h