Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA
Dan obale

 

 

Dana obale tradicionalno se obilježava u mediteranskim zemljama svake godine 25. rujna kao jedinstveni događaj kojem je cilj promovirati vrijednosti mediteranske obale, pozvati na aktivno zalaganje i uključenje u upravljanje obalom te njeno očuvanje i zaštitu.

Svrha obilježavanja „Dana obale“ je podizanje svijesti o važnosti obale kao prirodnog i ekonomskog resursa te poziv na aktivno uključivanje u održivo upravljanje obalnim područjem. Također upozorava se na rizike kojima je obala izložena zbog prirodnih fenomena i ljudskih aktivnosti.

Kampanju „Dan obale“ pokrenuo je Regionalni centar aktivnosti Programa prioritetnih akcija (PAP/RAC) Mediteranskog akcijskog plana 2007. godine kada je prvi puta organizirana proslava „Dana obale“.

“Dan obale“ slavi se svake godine 25. rujna,  čime se ujedno obilježava dan kada je Protokol o integralnom upravljanju obalnim područjem Sredozemlja (ICZM Protokol) prvi puta ratificirala jedna mediteranska zemlja. Ovaj protokol Vlada je na posljednjoj sjednici uputila na potvrđivanje u Hrvatski sabor.

Ove godine, regionalna mediteranska proslava na temu „Glas obale“ održat će se u Splitu, gradu gdje je smješten PAP/RAC, Centar zadužen za provedbu ICZM Protokola. Glavni događaj održat će se 25. rujna 2012., dok će se aktivnosti proširiti kroz cijeli tjedan.

Slogan ovogodišnjeg centralnog događanja u Splitu je Glas obale / The Voice of the Coast, čime se želi poručiti da očuvanje obale, njene bogate bioraznolikosti i krajobrazne ljepote, njene prirodne i kulturne baštine kao i njen održivi razvoj moraju biti imperativ svih onih koji žive na obali, od obale, s obalom i za obalu. Svi zajedno, od šire javnosti, lokalnih vlasti i institucija, nevladinih udruga i privatnog sektora moraju se udružiti u očuvanju obale jer je ona naš dom, naša inspiracija, naša prošlost, sadašnjost i budućnost – naš život.

 

  Objavljeno: 25.09.2012, 08:25h