Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Dan oslobođenja Šibenika od fašizma

Dan oslobođenja Šibenika od fašizma

 

 

U povodu sjećanja na 3. studenog 1944. godine kada je Šibenik oslobođen od fašističke okupacije, danas su gradonačelnik Grada Šibenika dr. Ante Županović i njegov zamjenik Petar Baranović primili predstavnike Zajednice udruga antifašističkih boraca Šibensko – kninske županije; predsjednika Krstu Lambašu, tajnika Slavka Matića i članove Zoru Čeko, Duju Benata i Branka Milaka.

Na sutrašnji dan, prije točno 68 godina, Šibenik je oslobođen od fašističke okupacije. Slobodarski i ponosan grad, prednjačio je tijekom Drugog svjetskog rata u narodnooslobodilačkoj borbi i pružanju otpora fašističkim okupatorima i njihovim slugama u nastojanjima da zagospodare ovim dijelom hrvatske zemlje.

Gradonačelnik je podsjetio kako se svi važni datumi šibenske povijesti ne smiju zaboraviti već ih se treba , prije svega radi naraštaja koji dolaze, sjećati.

Antifašizam je pokret koji je uvelike obilježio europsku i hrvatsku povijest, a ujedno je i tekovina utkana kroz Ustav u same temelje hrvatske države i to nas sve obvezuje da baštinimo svoju povijest i dostojanstveno obilježavamo njene bitke.

Članovi Zajednice udruga antifašističkih boraca Šibensko – kninske županije kazali su kako se antifašizam u Hrvatskoj još uvijek ne cijeni dovoljno kao važan dio povijesti.  Istaknuli su kako se partizani nisu borili samo za oslobođenje od okupatora, već su se zalagali i za uspostavu države. Protivnom, Dalmacija bi danas bila Italija, što treba naglašavati.  Šibenik je dao veliki doprinos antifašističkom pokretu i važno je da mu se odredi ispravno mjesto u modernoj hrvatskoj povijesti.

Članovi zajednice udruga antifašističkih boraca prisjetili su se s gradonačelnikom nekih prošlih vremena, ne samo onih ratnih, već i djetinjstva, mladosti i životnog puta koji su prošli u Šibeniku. Istaknuli su kako su sretni što mogu vidjeti kako Šibenik napreduje i razvija se i da su ponosni na svaku sitnicu koja se učini za boljitak grada koji su nekoć oslobodili od okupatora.

  Objavljeno: 02.11.2012, 13:20h