Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Danas, 03.svibnja, obilježava se

Danas, 03.svibnja, obilježava se

 

 

Svjetski dan slobode medija obilježava se svake godine 3. svibnja od 1993. kad ga je proglasila Glavna skupština Ujedinjenih naroda. Cilj obilježavanja tog dana, koji okuplja medijske profesionalce, koji potom procjenjuju stanje slobode medija i raspravljaju o mogućnostima za rješavanje brojnih izazova, jest podizanje svijesti o važnosti medijskih sloboda i njezinih temeljnih načela.

 

Obilježava se na godišnjicu Windhoeške deklaracije, izjave o principima slobodnih medija koju je sastavila skupina afričkih novinara 1991. godine u Windhoeku, u Namibiji, s jedinstvenom vizijom - zaštititi temeljna prava slobodnog tiska.

 UNESCO, kao jedina Agencija Ujedinjenih naroda koja se bavi promicanjem slobode medija i slobode izražavanja, na taj dan dodjeljuje nagradu, kao što to čine i brojne druge novinarske ustanove i medijske kuće.

UNESCO Svjetski dan slobode tiska svake godine također obilježava i okupljanjem medijskih profesionalaca, organizacija za slobodu tiska i agencije UN-a kako bi podnijeli izvještaj o procjeni stanja slobode medija širom svijeta.Svaka konferencija ima glavnu temu, a u vezi je sa slobodom tiska, medijskim pokrivanjem terorizma, nekažnjivošću i ulogom medija u postkonfliktnim zemljama.

  Objavljeno: 03.05.2013, 08:02h