Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Danas počinje 31. Orguljaška ljetna škola

Danas počinje 31. Orguljaška ljetna škola

 

 

Od 29. srpnja do 7. kolovoza 2024. godine u Šibeniku će se održati 31. Orguljaška ljetna škola. U radu Škole ove godine sudjeluje devet predavača te ukupno 32 polaznika.

Koncert otvorenja 31. Orguljaške škole održat će Ivan Bosnar i sâm nekadašnji polaznik Orguljaške ljetne škole, a danas profesor na uglednom Syracuse University u SAD.

Inače, Bosnar je i jedini hrvatski orguljaš s doktoratom orgulja, kojega je stekao na jednoj od najzahtjevnijih i najistaknutijih institucija za obrazovanje glazbenika danas u svijetu, The Eastman School of Music u Rochesteru, u saveznoj državi New York. On će se predstaviti koncertom na Nakićevim i Hefererovim orguljama u crkvi sv. Frane u ponedjeljak, 29. srpnja, s početkom u 20 sati. Tijekom svog boravka u Šibeniku, Bosnar će održati i niz predavanja u Palači Galbiani o povijesti orgulja od samih početaka do danas, što će biti zanimljivo za široku publiku, a ne samo za profesionalce. U tome će mu se pridružiti i Ivo Mrvelj, orguljaš šibenskih korijena, koji danas djeluje kao pomoćni orguljaš u crkvi sv. Tome u Leipzigu (čuvenoj po tome što je tamo nekoć djelovao Johann Sebastian Bach): Mrvelj će u svom predavanju otvorenom za javnost i sve zainteresirane iz prve ruke govoriti o danas sačuvanim orguljama na kojima je svojevremeno muzicirao sâm Bach.

Kao posebnost ove godine, ističemo gostovanje slovenskog orguljaša Tomaža Sevšeka, koji će održati koncert u crkvi sv. Luce 2. kolovoza u 20 sati, a koji će osim orgulja, po prvi put u Šibeniku predstaviti klavikord, instrument na kakvom su orguljaši u doba baroka vježbali i muzicirali u svojim kućama. Taj intimni instrument posebno delikatnoga zvuka zazvučat će pod Sevšekovim prstima u samostanskoj crkvi sv. Luce, gdje će se održati seminar za interpretaciju glazbe za klavikord i povijesne orgulje. Klavikord, često oslikavan i ukrašen, bio je glavno sredstvo za svakodnevno vježbanje i muziciranje orguljašima, s obzirom da je za pokretanje orgulja trebalo osigurati gazitelje mjehova. Ovo će biti prigoda da Šibenčani po prvi puta vide i čuju ovaj rijetko poznati instrument.

- Također, planirana je večernja šetnja povijesnim orguljama, za koju pozivamo sve zainteresirane da nam se pridruže u otkrivanju orgulja u crkvama sv. Luce, sv. Duha i sv. Križa. Šetnja je besplatna, a start je kod crkve sv. Luce u 20 sati, u četvrtak, 1. kolovoza -pozivaju organizatori.

Ove godine se navršava 25 godina kako u okviru Orguljaške ljetne škole djeluje Arhivistička radionica, održat će se i kratka prezentacija rada ove radionice, 2. kolovoza u 18 sati u Palači Galbiani. Muzikologinja dr. sc. Snježana Miklaušić-Ćeran osvrnut će se na niz projekata Arhivističke radionice koje je radom s polaznicima uspjela izvesti, a među koje spadaju popis i uređenje arhiva crkve Gospe van Grada, povijesnih muzikalija iz 19. stoljeća u Katedrali sv. Jakova, ostavštine prof. Božidara Grge (danas pohranjene u Državnom arhivu u Šibeniku) te glazbenih ostavština don Krste Stošića i don Veljka Jadronje.

- U nedjelju 4. kolovoza u 11 sati održat će se u Katedrali sv. Jakova misa na kojoj ćemo se spomenuti i njezina osnivača, prof. Božidara Grge, kao i svih onih koji su moralno i materijalno pomagali i pomažu rad ove jedinstvene manifestacije. Istog dana navečer u 21 sat, u Katedrali će se održati i nastup komornog trija u kojem će, uz orguljaša Pavla Mašića, nastupiti glazbenici Zagrebačke filharmonije: Zoltan Hornyansky (glavni oboist Zagrebačke filharmonije) te Šibenčanka Ana Slavica (violinistica Zagrebačke filharmonije) – najavljuju organizatori.

Uz koncerte predavača i polaznika kojima će se zaključiti rad ovogodišnje Škole, održat će se još jedan, na orguljama župne crkve Rođenja BDM u Skradinu, u srijedu, 31. srpnja u 20 sati. Prigoda je to da se čuje nedavno obnovljeni zvuk tog instrumenta kojega je sagradio Francesco Dacci, učenik i nasljednik glasovitoga Petra Nakića. Instrument će kratko predstaviti organolog Emin Armano, nakon čega će polaznici i profesori izvesti kraći koncert.

Sva događanja su besplatna za javnost, zahvaljujući kontinuiranoj podršci brojnih institucija. Rad Škole ove godine su omogućili: Grad Šibenik, Šibensko – kninska županija, Ministarstvo kulture i medija RH, Turistička zajednica Šibensko-kninske županije, Turistička zajednica Grada Šibenika, Hrvatska udruga za zaštitu izvođačkih prava, Glazbena škola Ivana Lukačića, Šibenik, Šibenska biskupija, Interpretacijski centar katedrale sv. Jakova „Civitas Sacra“, Samostan Sv. Frane i Župni ured Katedrale sv. Jakova.

  Objavljeno: 29.07.2024, 13:58h