Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Dani lokalnog angažmana

Dani lokalnog angažmana

 

 

 

SRIJEDA 25.5.2016.

18:00 h GRADSKA KNJIŽNICA

Predstavljanje knjige MOTEL TROGIR: nije uvijek budućnost ono što dolazi


Knjigu će predstaviti urednici Nataša Bodrožić i Saša Šimpraga.

MOTEL TROGIR, projekt i građanska kampanja za (re)evaluaciju i zaštitu moderne arhitekture sredine 20. stoljeća, posebno je usmjeren na zaštitu jadranskih motela arhitekta Ivana Vitića. U knjizi su opisana dosadašnja iskustva i dosezi kampanje. Knjiga sadrži niz tekstova različitih autora iz više disciplina. Predstavit će se i rad projekta te incijativa za imenovanje ulice u čast Ive Vitića u Šibeniku i Zagrebu povodom nadolazeće stote obljetnice njegovog rođenja 2017. godine. U sklopu izlaganja dotaknut će se pitanje mogućnosti obnove izvorne šarene fasade šibenskog Hotela Jadran koji je projektirao Ivo Vitić.

20:00 h KLUB AZIMUT – “Sobarice, konobari, suveniri” , predavanje: Dafne Berc

Društveno-ekonomski razvojni potencijal neiskorištenih prostora: osvrt iz prostorno-planerske perspektive.

FILMSKA PROJEKCIJA

21:00 h KLUB AZIMUT – “Betonski spavači: Kratki susreti uz Jadransku cestu”
dokumentarni film, 2016.
redatelj: Saša Ban, scenaristi: Saša Ban, Maroje Mrduljaš, Nevenka Sablić

Ponekad se kaže da je arhitektura najljepša u ruševnom stanju. Ostaci povijesti privlače brutalnošću ogoljelih prostora, melankolijom propadanja. No arhitektura koja je izgubila svoje stanare izgubila je svoju svrhu, izvorni smisao postojanja. 
Serija “Betonski spavači” gradi priču oko moderne arhitekture u Hrvatskoj i regiji bivše Jugoslavije, području jedinstvenom po brojnim napuštenim i ruševnim zgradama iz 20. stoljeća iznimne arhitektonske vrijednosti. Ova epizoda posvećena je Motelu Trogir.

ČETVRTAK 26.5.2016./ terenski obilazak i valorizacija arhitekture 20. stoljeća / 
 
10:00 h POLJANA, ispred Gradske knjižnice ‘Juraj Šižgorić’ – Terenski obilazak uz stručno vodstvo

Terenskim obilaskom proći će se kroz kvartove Baldekin i Krvavice, uz kratki osvrt na arhitektonska ostvarenja koja su imala važnu ulogu u povijesnom razvoju grada. U kratkim pauzama obilaska održat će se i pregled povijesti i utjecaja industrije na urbanistički razvoj grada Šibenika uz osvrt na napuštene industrijske objekte.

Završetak obilaska planiran je u Luci Šibenik te se mole svi zainteresirani građani koji bi htjeli pristupiti prostoru luke da prethodno ispune formular te pošalju svoje podatke.(vidjeti VAŽNE INFORMACIJE)
 
13:00 h ‘IMPORTANE’ – lzložba građana “Javni prostori Šibenika”
U prostoru ‘Importanea’ održat će se izložba Javni prostori Šibenika čija je svrha na jedan dan oživjeti napušteni prostor. Građani su pozvani da sudjeluju u izložbi te daju svoj osvrt na napuštene prostore ili javne prostore koje koriste (ili su nekoć koristili). Osvrt se može prikazati u obliku fotografije, teksta ili skice. (vidjeti VAŽNE INFORMACIJE)
 
13:15 h ‘IMPORTANE’ – ,,Mikrozajednica kao temelj urbaniteta “, predavanje: Diana Magdić Stvaranje građanskog društva – uloga emancipacije stanara i njihova motiviranost da se uključe u raspravu o upravljanju prostorom na primjeru splitskog naselja Trstenik.

 
15:00 h PAUZA ZA RUČAK

 
19:00 h GALERIJA SVETOG KRŠEVANA – ”Upravljanje starom jezgrom “, predavanje: David Kabalin
Predavanje o upravljanju povijesnim gradovima, sustavima planova upravljanja i UNESCOVIM smjernicama, potkrijepljeno primjerima iz Hrvatske i inozemstva.

 
20:00 h GALERIJA SVETOG KRŠEVANA – “Pulski napušteni prostori”, predavanje: Emil Jurcan 
Predavanje o pulskim napuštenim prostorima s osvrtom na bivše vojne objekte i način njihovog korištenja danas.

 
FILMSKA PROJEKCIJA 
21:00 h SKALE ISPRED GALERIJE SVETOG KRŠEVANA 
“Betonski spavači: Megastrukture ” 
dokumentarni film, 2016.
redatelj: Saša Ban, scenaristi: Saša Ban, Maroje Mrduljaš, Nevenka Sablić
 
Ponekad se kaže da je arhitektura najljepša u ruševnom stanju. Ostaci povijesti privlače brutalnošću ogoljelih prostora, melankolijom propadanja. No arhitektura koja je izgubila svoje stanare izgubila je svoju svrhu, izvorni smisao postojanja. 
Serija Betonski spavači gradi priču oko moderne arhitekture u Hrvatskoj i regiji bivše Jugoslavije, području jedinstvenom po brojnim napuštenim i ruševnim zgradama iz 20. stoljeća iznimne arhitektonske vrijednosti. Ova epizoda posvećena je hotelu Marina Lučica u Primoštenu.
 
 PETAK 27.5.2016. / analiza problema i zaključci / 
 
14:00 h HOTEL KRKA
Šetnja obalom prema Narančastoj zgradi uz osvrt na hotel Krka, hotel Jadran te Dvojne bedeme.
 

15:00 h NARANČASTA ZGRADA – “Problemi mladih i udruga”, predavanje: korisni­ci Narančaste zgrade
Upoznavanje s problematikom nedostatka vlastitog prostora koji bi koristile različite udruge privremeno smještene u Narančastoj zgradi.
 

——- RUČAK I DRUŽENJE U NARANČASTOJ ZGRADI ——- 
 

17:00 h NARANČASTA ZGRADA – “Mapiranje Šibenika i potencijali napuštenih prostora”, predavanje: članovi Sobe DAŠ
Analiza napuštenih prostora bivših vojarni, propale industrije i neostvarenih projekata, te njihov smještaj u prostoru i današnje stanje. Prikaz primjera napuštenih prostora koji su se prenamjenom oblikovali u prostore od koristi za lokalnu zajednicu.
 

18:00 h NARANČASTA ZGRADA – “Okrugli stol: Kako iskoristiti potencijale napuštenih prostora”, sudionici: Dafne Berc, Nataša Bodrožić, Emil Jurcan, David Kabalin, Diana Magdić, Saša Šimpraga i članovi Sobe DAŠ
Dok s jedne strane imamo dijelove grada koji propadaju, s druge strane se potencira izgradnja u svrhu turizma te tako dobivamo dva naličja grada – jedno uređeno za turiste i ono drugo zapušteno za građane. Svrha okruglog stola je ispitati kako postići da se grad paralelno razvija i na dobrobit vlastitih stanovnika, te kako sačuvati i oživjeti napuštene prostore ako se zna koji bi bili njihovi potencijalni korisnici.
 

FILMSKA PROJEKCIJA 
20:00 h NARANČASTA ZGRADA – Torre David 
dokumentarni film, 2013.
redatelji: Daniel Schwartz, Markus Kneer , scenaristi: Alfredo Brillembourg

Kratki film o Torre Davidu, poslovnom neboderu čija gradnja nikad nije dovršena uslijed smrti investitora i kolapsa venezuelanske ekonomije. Danas služi kao improvizirani dom za više od 750 obitelji.

BIOGRAFIJE PREDAVAČA:
 
DAFNE BERC
Dafne Berc je arhitektica iz Zagreba, školovana i na Berlage Institute u Amsterdamu te na Universidad Politecnica de Catalunya u Barceloni. Znatan dio svog radnog angažmana posvetila je proučavanju prostornih problematika društveno-ekonomske razvojne sfere – između ostalog strukturnim analizama turističkih krajolika sjevernog (europskog) Mediterana i obale Hrvatske.
Autor i koautor je istraživanja, studija, članaka i publikacija te voditelj radionica u suradnji sa znanstvenim institucijama, stručnim i organizacijama nezavisne kulture u zemlji i inozemstvu.
 
NATAŠA BODROŽIĆ
Nataša Bodrožić je kustosica i kulturna radnica, inicijatorica i voditeljica projekta Motel TROGIR te članica platforme 1POSTOZAGRAD. Magistrirala na Univerzitetu umetnosti u Beogradu i Universite Lumiere u Lyonu kulturni menadžment i kulturne politike 2010. Završila jednogodišnji program kustoskih studija u Ljubljani (SCCA) 2008. Kurirala je brojne izložbe i projekte u javnom prostoru u Hrvatskoj i inozemstvu. Suosnivačica udruge Slobodne veze, pokretačica kampanje MOTEL TROGIR i suurednica nekoliko knjiga: Politics of Feelings/Economies of Love (ONOMATOPEE Eindhowen,2014), Cultural Public Sphere in Armenia, Georgia, Moldova and Ukraine (BIBLIOTHEK VERLAG DER PROVINZ, Vienna 2014), IMAGINING THE PUBLIC: Independent Cultural Scenes in Armenia, Georgia, Ukraine and Moldova (SPACES, Vienna 2014.), MOTEL TROGIR: NIJE UVIJEK BUDUĆNOST ONO ŠTO DOLAZI (2016.). Dobitnica brojnih stipendija (dvije stipendije francuske vlade, CEC ARTSLINK, Soros supplementary grant for education, Kulturkontakt, Q21- Museum Quartier Beč itd).
 
EMIL JURCAN 
Diplomirao na arhitektonskom fakultetu u Ljubljani. Suosnivač grupa Temp i Pulska grupa. Autor projekata rekonstrukcije Malog rimskog kazališta u Puli, Palače Nomada u Splitu i sportske luke Delfin u Puli. Od 2015. predsjednik Društva arhitekata Istre. Član arhitektonske zadruge Praksa.
 
DAVID KABALIN 
Rođen u Rijeci 1978., živi u Zagrebu i radi kao samostalni arhitekt. Diplomirao na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu te nakon diplome radio u nekoliko zagrebačkih ureda (Njiric+, studio BF i Brigada). U 2015. magistrirao zaštitu spomenika i lokaliteta pri Raymond Lemaire International Center for Conservation u Leuvenu (Belgija) magistarskim radom o Upravljanju povijesnim jezgrama na primjeru Dubrovnika.
 
DIANA MAGDIĆ
Diana Magdić, urbana sociologinja, istraživačica, aktivistica, novinarka i kritičarka arhitekture, predsjednica Udruge TESERAKT za interdiciplinarna istraživanja. Angažirana na nekoliko projekata aktivne zaštite moderne arhitekture i urbanizma: Trogirska kronotopija (2011 ), Treći korijen od -Split (2012), Motel Trogir (2012 – ), Međuprostori (2014), lvo Radić: Papandopulova (2015 – ). Piše za časopis Čovjek i prostor te web-portale pogledaj.to i STav.
 
SAŠA ŠIMPRAGA
Saša Šimpraga je analitičar prostora, publicist i aktivist iz Zagreba. Autor je knjige “Zagreb, javni prostor” i osnivač i voditelj platforme 1POSTOZAGRAD koja se bavi poboljšanjima grada i javnim dobrima. Suosnivač je i član projekta Motel Trogir te (su)autor i voditelj projekata kao što su Ars Publicae, Virtualni muzej Dotrščina, 50 Poems for Snow i UVIJEK/ Festival poezije otpora.
 
 VAŽNE INFORMACIJE: 
 
Luka Šibenik 
Svi zainteresirani građani koji bi htjeli pristupiti prostoru Luke Šibenik mole se da popune on-line formular (www.portauthority-sibenik.hr/hrv/lucka_uprava/obr_osobe.asp) kako bi se znao točan broj posjetitelja zbog sigurnosnih ograničenja Lučke uprave Šibenik. Uz on-line formular Lučke uprave, molimo građane da pošalju informaciju o interesu (ime, prezime i kontakt broj) na e-mail adresu: soba@d-a-si.hr zbog organizacije šetnje uz stručno vodstvo. Ulazak u Luku Šibenik neće biti omogućen bez prethodne najave te se građani mole da formular i svoje podatke dostave na tražene adrese najkasnije do utorka 24.05.2016. u 14.00 h. 
 
‘lmportane’
U prostoru importanea održat će se izložba Javni prostori Šibenika čija je svrha na jedan dan oživjeti napušteni prostor. Građani su pozvani da sudjeluju u izložbi te daju svoj osvrt na napuštene prostore ili javne prostore koje koriste (ili su nekoć koristili). Osvrt se može prikazati u obliku fotografije, teksta ili skice te poslati na e-mail adresu: soba@d-a-si.hr najkasnije do utorka 24.05.2016.
 
Za sve ostale informacije građani se mogu javiti na:
e-mail: soba@d-a-si.hr
mob: 091 7655 449 

O ORGANIZATORIMA: 
 
Zavičajna škola je projekt udruge Borel. U posljednje vrijeme najveći naglasak Udruge je na projektu Zavičajne škole sa posebnom točkom rotacije oko arhitekture i urbanizma, jer je taj dio našeg društvenog angažmana trenutno ocijenjen kao najkritičnija točka tranzicije našeg grada iz industrijskog u turističko središte.
 
Soba DAŠ je sekcija mladih Društva arhitekata Šibenik osnovana u listopadu 2012. godine. Ciljevi Sekcije su predstavljanje i afirmiranje mladih šibenskih arhitekata (do 35. godina) i studenata arhitekture i njihovih radova na arhitektonskoj i kulturnoj sceni grada Šibenika, ali i šire. U svom djelovanju Sekcija organizira i provodi projekte koji su od interesa za članove Sekcije i građane Šibenika, a sve s ciljem uključivanja mladih u probleme gradskog prostora te pokušaja da se isti riješe.

  Objavljeno: 24.05.2016, 15:27h