Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Dani tehničke ispravnosti motocikala i mopeda 2014.

Dani tehničke ispravnosti motocikala i mopeda 2014.

 

 

U razdoblju od 14.- 19.travnja 2014.g. u svim stanicama za tehnički pregled vozila u Republici Hrvatskoj pa tako i na području PU Šibensko-kninske provodit će se preventivno-sigurnosna  akcija pod nazivom „Dani tehničke ispravnosti motocikala i mopeda 2014.“

 

Akcija ima isključivo preventivno-sigurnosni karakter i temeljena je na poticanju vozača mopeda i motocikala radi  ispravnog i pravovremenog sagledavanja aspekta tehničke ispravnosti vlastitog vozila za sigurno sudjelovanje u prometu na cesti, odnosno izbjegavanju prometnih nesreća uzrokovanih tehničkom neispravnošću vozila, budući da je opće poznato da je vozilo uz vozača i cestu jedno od  osnovnih čimbenika sigurnosti prometa na cestama.

 

Sukladno dosadašnjim akcijama za ostale vrste vozila i ovu će akciju organizirati Hrvatski autoklub, Centar za vozila Hrvatske i stanice za tehnički pregled vozila. Motocikli i mopedi (i ostala vozila L kategorije) su posebno ugrožena skupina motoriziranih sudionika u prometu, stoga je ova akcija i usmjerena isključivo na te kategorije vozila,  dakle isključivo je preventivnog karaktera i nikakve represivne mjere se neće primjenjivati ukoliko se vozilo proglasi tehnički neispravnim u stanicama za tehnički pregled

Na području ove Policijske uprave, broj prometnih nesreća koje su uzrokovali vozači mopeda i motocikla u 2013.g. je iznosio 66 prometnih nesreća ili 9,55% od ukupnog broja prometnih nesreća, u usporedbi s 2012.g. kada su se dogodile 63 prometne nesreće koje su uzrokovali vozači mopeda i motocikla ili 7,86%.

Gledano prema posljedicama tijekom 2013.g. od navedene kategorije sudionika ukupno je nastradalo 96 osoba (2012.g. – 99), od kojih su 2 osobe poginule (2012.g. - 5), 42 osobe su zadobile teške tjelesne ozljede (2012.g. – 40), a 52 osobe su zadobile lakše tjelesne ozljede (2012.g. – 54).

 

Stoga ovim putem pozivamo sve vozače i vlasnike mopeda i motocikala da se uključe u akciju i da se u vremenu od 14. – 19. travnja 2014.g. svojim vozilima upute u bilo koju stanicu za tehnički pregled vozila gdje će moći obaviti besplatan tehnički pregled svojeg vozila, te dobiti odgovarajući stručan savjet.

  Objavljeno: 15.04.2014, 09:32h