Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Darwinov dan

Darwinov dan

 

 

Svake godine diljem svijeta, 12.veljače, obilježava se Darwinov dan i rođenje oca teorije evolucije (1809.-1883.). Na Darwinov dan slavi se znanost i humanistika, njegovo rođenje i otkrića. Iza obilježavanja dana Charlesa Darwina stoji da se što većem broju ljudi raširi njegovo razumijevanje biološke evolucije, ali i podsjeti sebe, i ljude oko nas koliko je znanstveno obrazovanje bitno za potpuno razumijevanje svijeta i njegovih bića.  Darwin je bio prvi koji je predstavio biološku evoluciju kroz prirodnu selekciju, danas poznatu kao darvinizam. Danas se Darwinov dan slavi diljem svijeta, u školama, muzejima, sveučilištima te ostalim institucijama i grupama koje se možda čak i ne slažu s Darwinovom teorijom, no priznaju njegov doprinos nauci.

 

Darwin je svoju teoriju pripremao čak 22 godine, i u konačnosti, njegovo najpoznatije djelo „Postanak vrsta“ objavljeno je 1859.godine. Naravno, njegov rad je naišao i na kritike, no najviše ga je osporavala Crkva jer je iz razvoja čovjeka u svojoj teoriji isključio Boga i tvrdio je kako je čovjek nastao iz primata.

 

Ostatak života Darwin je proveo proširujući različite aspekte problema koje je postavio u svom djelu te je tijekom života objavio još nekoliko knjiga u kojima je te probleme nastojao obrazložiti.

  Objavljeno: 12.02.2013, 10:16h