Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Dodijeljene diplome za preko 60 polaznika Ljetnog STEM kampa RaSTEM

Dodijeljene diplome za preko 60 polaznika Ljetnog STEM kampa RaSTEM

 

 

U kampusu Tvrđave sv. Ivana danas je održana svečana dodjela diploma polaznicima Ljetnog STEM kampa RaSTEM, kojeg je ove godine u potpunosti financirao Grad Šibenik.

Šibenski gradonačelnik Željko Burić podijelio je diplome iz područja poduzetništva, meteorologije i robotike više od 60 polaznika te u svom govoru naglasio koliko je sretan i zadovoljan što u našem gradu postoje djeca koja su voljna na ovim visokim temperaturama primarno izabrati znanje umjesto ekrana.  

„Mogu s ponosom reći da Šibenik ima budućnost, jer ima očito djecu koja će stasati u odrasle ljude koja već sada itekako jasno percipiraju i shvaćaju trenutak u kojem živimo, ali i već znaju kojim smjerom žele krenuti. Grad Šibenik odlučio je nastaviti s financiranjem i organizacijom ovakvog jednog poticajnog i vrijednog projekta. U ovom trenutku to možemo i organizirat ćemo ovakva događanja i dalje, jer su iskustva djece i roditelja izuzetno pozitivna i dobra. Ovaj projekt pokazuje ono što mi želimo u našem gradu, nekada gradu s velikim dimnjacima i industrijom, a to je napraviti moderan i moćan grad s novim tehnologijama, a vi ste upravo nosioci toga.“, kazao je gradonačelnik Burić.

Svečanoj dodjeli diploma prisustovao je i pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj Grada Šibenika Petar Mišura, koji nije skrivao oduševljenje i ponos zbog nastavka prošlogodišnjeg Ljetnog STEM kampa RaSTEM, projekta Grada Šibenika vrijednog 2.042.449,12 EUR, a čije trajanje je završilo u ožujku 2024. Spomenuo je Petar i koliko cijelom timu znače pozitivne reakcije i povratne informacije roditelja i djece te da je to svima samo poticaj za daljnje projekte i aktivnosti.

Tijekom petodnevnog kampa djeca su imala priliku besplatno pohađati tematske radinice iz područja poduzetništva, meteorogije i robotike, a koje je ove godine bilo upotpunjeno edukativnim predavanjima i iz svijeta sporta.

Na radionicama poduzetništva, uz vodstvo Anite Perkov Kalebota, dipl.oec, nastavnice ekonomskih predmeta, djeca su imala priliku osmišljavati neobične projekte, maštom dolazili do vlastitih ideja, učili o AI u poduzetništvu i marketinškom komuniciranju, pričali su o poduzetniku GOAT-u te uspjeli kreirati jednostavnu web stranicu za svoj osmišljeni projekt. Iznjedrilo je to prave male poduzetnike.

Radionica „Vrijeme za sport“ ove godine unijela je osvježenje u već postojeći program, a činjenica da su djeca iznimno pozitivno reagirala na iste, potvrda je da je ova radionica itekako imala smisla. Djeca su tako imala priliku svaki dan se družiti s poznatim sportašima i trenerima. Dijana Kulaš, sportska trenerica, educirala je djecu o zdravom načinu života, ali i s njima odradila kratki trening. Iz redova Šibenke, djecu je posjetio košarkaš Antonio Klarin, koji im je ispričao svoju sportsku priču te kako je upornošću i radom došao do svog sportskog uspjeha. Svoju priču ispričao im je i Ivan Božić, napadač HNK Šibenik. Odgovarao im je na pitanja kako žive nogometaši te im je na takav način otkrio svijet profesionalnog sporta. Dino Tepić, trener plivačkog kluba Šibenik, djecu je uputio zašto se plivati mora i koliko je svaka aktivnost pa i ona najmanja bitna za rast i razvoj. 

Radionicu meteorologije otvorila je Ivana Jurica s temom "Ključ za budućnost - klimatske promjene i mi". U nastavku je meterologija ugostila popularni Tinker Labs s temom „Inženjerski izazovi“ te Tomislava Rupića, koji je djecu nastojao podučiti kako ćemo živjeti u skoro vrijeme te što možemo napraviti danas da nam bude bolje sutra. Vrhunac meteorologije bilo je predavanje Zorana Vakule, poznatog meteorologa i urednika na HRT-u koji je održao predavanje na temu „O vremenu, klimi i još koječemu“. Duhovit, maštovit i zabavan, ali profesionalan i ovaj put polaznike radionice meteorologije ostavio je bez teksta i u promišljanjima o budućnosti i promjenama koje nam slijede.

Svakim danom, u prostorijama Centra za nove tehnologije i poduzetništvo Trokut, pod vodstvom Ivana Šode, dipl.oec., u popodnevnim satima održavale su se radionice robotike, gdje su polaznici imali priliku učiti o osnovama programiranja, raditi s robotima, 3D modeliranje i razvijati računalnu logiku.

Iznimno velik odaziv djece za ljetni STEM kamp i ove godine pokazatelj je koliko interesa za kvalitetnim programima ne manjka, a Grad Šibenik još je jednom pokazao da ima sluha za najmlađe, da prati i ulaže u njihovu edukaciju i obrazovanje, da prepoznaje važnost toga i da je u konačnici svjestan da je to put kojim želi ići i dalje. Ovogodišnji Ljetni STEM kamp je Grad Šibenik financirao u iznosu od oko 20.000 eura.

  Objavljeno: 30.08.2024, 11:01h