Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Drugi hodajući kolegij na tvrđavama Barone i Tanaja

Drugi hodajući kolegij na tvrđavama Barone i Tanaja

 

 

Kako je i najavljeno za prvog hodajućeg kolegija, održanog 4. listopada 2013., drugi po redu kolegij „na otvorenom“, održan je danas obilaskom tvrđava  Barone (Vidilica) i sv. Ivana (Tanaja). Pored gradonačelnika i njegovog zamjenika  Nikice Penđera, te pročelnika gradskih upravnih odjela i zaposlenika komunalnog odjela, kolegiju su se odazvali i predstavnici Turističke zajednice Grada Šibenika i  Društva za očuvanje šibenske baštine Juraj Dalmatinac, kao i predstavnici medija.

„Tvrđave su naš veliki, prije svega, turistički potencijal i mi ne možemo čekati njihovu obnovu u cijelosti, već ih moramo malim kozmetičkim zahvatima „u hodu“, osposobiti za prihvat turista, ali i za naše sugrađane.“, kazao je gradonačelnik Burić, obrazlažući zašto baš obilazak tvrđava, te nastavio:Šibenske tvrđave će biti 'meka' dolazaka građana, ali i turističkih obilazaka. Već u ovom, nezadovoljavajućem, stanju privlače velik broj posjetitelja, no uz pomoć Turističke zajednice Grada Šibenika, želimo osmisliti rutu i povezati šibenske tvrđave već dogodine, te privući još više posjetitelja.“

Na putu Ulicom, točnije skalama u Ulici Nikole Tesle, koja vodi prema tvrđavi Barone, gradonačelnik je dao nalog Komunalnom odjelu za popravak prolaza koji je u derutnom stanju.

Na samoj tvrđavi Barone, gdje su i za obilaska zatečeni parkirani automobili, gradonačelnik je tražio da se što prije onemogući pristup vozilima, ali i da se sigurnosno ogradi tvrđava, s potrebnim upozorenjima u sigurnosnom smislu.

Na sv. Ivanu (Tanaji) stanje je nešto lošije, prije svega jer je riječ o tvrđavi koju Grad Šibenik još uvijek nije dobio na upravljanje od Republike Hrvatske, no procedura je u tijeku, te se očekuje da bi uskoro grad mogao upravljati i ovim kulturno-povijesnim spomenikom. Komunalnom odjelu dan je nalog da se izradi troškovnik za uređenje staze-pristupnog puta- tvrđavi, zatim za zaštitnu ogradu oko cijele tvrđave, a posebice kod igrališta na kojem se i danas , bez zaštitnih ograda, igraju djeca. „Nakon izrade troškovnika predvidjet ćemo sredstva u Proračunu za 2014.g. za stavljanje u funkciju i ovog šibenskog bisera.“, zaključio je kolegij  gradonačelnik.

  Objavljeno: 23.10.2013, 13:34h