Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Društvo inovatora Faust Vrančić – Šibenik trijumfiralo na 21. međunarodnoj izložbi inovacija

Društvo inovatora Faust Vrančić – Šibenik trijumfiralo na 21. međunarodnoj izložbi inovacija

 

 

Društvo inovatora Faust Vrančić – Šibenik trijumfiralo je na 21. međunarodnoj izložbi inovacija ARCA 2023, osvojivši sa svojim inovatorima četiri zlatna odličja.

Izložba ARCA održala se u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, od 12. do 14. listopada. Posjetitelji su imali priliku vidjeti preko 200 inovacija i novih tehnologija koje su rezultat predanog rada kreativnih umova iz raznih dijelova svijeta. Inovatori pojedinci, istraživački timovi, akademska zajednica te brojne uspješne tvrtke iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije, Moldavije, Češke, Belgije, Njemačke, Turske, Kine, Irana, Poljske, Srbije, Slovenije, Južne Afrike svojim su inovativnim idejama dali svoj obol ovogodišnjoj izložbi.

Zlatom su odreda nagrađene vrlo zanimljive inovacije, od koje su neke već izvozni proizvodi, a druge su na dobrom putu da to postanu.

Kompozitni pontoni šibenske tvrtke Marinetek Adriatic dodali su zlatno odličje prijašnjim medaljama i izazvali veliko zanimanje stručne javnosti, a posebno kod delegacije Južne Afrike, koja je od ove godine postala stalni partner ARCA-e. U inovativne pontone na poseban način ugrađuju se ekološki materijali, a rezultat je smanjenje emisije CO2 prilikom proizvodnje te čvršći i trajniji pontoni, koji se ugrađuju u marine i slične objekte širom svijeta.

Dragica Jerkov nagrađena je zlatnom medaljom za Stroj za sterilizaciju vune. Stroj dolazi kao nastavak već uspješnog i nagrađivanog projekta Woolee, gdje se poduzetnica i inovatorica uhvatila u koštac s dugogodišnjim ekološkim problemom nezbrinute ovčje vune. Da bi proizvodnja gnojiva i repelenata od sirove ovčje vune bila u skladu s najnovijom EU legislativom, bilo je potrebno osmisliti i sagraditi stroj koji će vunu sterilizirati prije proizvodnje ekološkog gnojiva.

Matija Bilandžija nagrađen je zlatnom medaljom za Govornicu 4.0. Struka i akademska zajednica posebno su se zainteresirali za govornicu koja je prilagodljiva govorniku, štedi energiju i naprosto, fenomenalno izgleda. Govornica 4.0 kao platforma za konferencije nosi niz najnovijih tehnologija i uređaja koji govorniku pomažu da njegova poruka dođe do javnosti na najbolji mogući način. Prepoznali su je i saborski zastupnici, akademici i drugi pasionirani govornici koji su se dugo zadržali na štandu i na centralnoj bini, gdje je korištena za predstavljanje svih govornika konferencije.

Mladi Toni Dumančić nagrađen je zlatom za RestoRitam, aplikaciju koja omogućava i do pet puta brže usluživanje gostiju. Vještim programiranjem i korištenjem kamera te umjetne inteligencije, Toni je postigao da sistem prepoznaje kad bilo koji gost u restoranu ili hotelskoj sali traži pažnju konobara. Petnaestogodišnji Toni svojim velikim znanjem i ozbiljnim informatičkim projektima oduševio je sve prisutne, a Tomislav Bronzin, poznati pionir korištenja kamera i umjetne inteligencije, dugo se zadržao u razgovoru s njime.

Svojim stručnim i organizacijskim znanjem pomogli su u nastanku i predstavljanju inovacija i mladi Noa Vlahov, Luka Relja, Niko Žurić i Kristijan Papak.

Uz njih i nagrađene inovatore, Društvo inovatora Faust Vrančić - Šibenik brodi prema svijetloj budućnosti.

  Objavljeno: 16.10.2023, 09:26h