Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Držanje životinja

Držanje životinja

 

 

U smislu Odluke o komunalnom redu držanjem životinja smatra se:

1. držanje domaćih životinja,
2. držanje drugih životinja.

Domaćim životinjama smatraju se: konj, magarac, mazga, mula, govedo, ovca, koza, svinja, kunić, kokoš, patka, guska, puran i kućni ljubimci. Druge životinje su golubovi, prepelice, pčele, činčile i druge.

Na području naselja Šibenik, te u Grebaštici, Žaboriću, Brodarici, Zatonu i Raslini nije dopušteno držanje domaćih i drugih životinja, osim kućnih ljubimaca.

Držanje divljih životinja i zvijeri, kao i drugih opasnih i zloćudnih životinja uređuje se Zakonom o zaštiti životinja i Zakonom o veterinarstvu.

Zabranjeno je držanje domaćih i drugih životinja, osim kućnih ljubimaca, ako su smješteni bliže od 30 m od najbližeg stambenog objekta, okupljališta stanovnika ili poslovnog i drugog javnog objekta. Zabrana se donosi samo na zahtjev fizičke ili pravne osobe. Zabranjeno je puštanje domaćih životinja po javnim površinama.

Odredbe ove Odluke ne odnose se na držanje konja u sportsko-rekreacijske svrhe sportskih udruga.

Držatelj psa kada ga izvodi na javnu površinu dužan je sa sobom nositi pribor (lopatica, metlica i pvc vrećica) i odmah očistiti javnu i drugu površinu koju pas zagadi. Po ulicama i drugim javnim površinama držatelj je psa dužan voditi na uzici, a opasne i moguće opasne pse na uzici i s brnjicom na glavi. Držanje i nabava opasnih i moguće opasnih pasa regulirano je Pravilnikom o opasnim psima.

Zabranjeno je voditi psa po uređenim, javnim površinama (perivojima, parkovima, cvjetnjacima, dječjim igralištima i sl.), a naročito je zabranjeno uvođenje pasa u prostore Perivoja Roberta Visianija i Perivoja Luje Maruna, te zelene površine Obale dr. Franje Tuđmana, Obale palih omladinaca i ispred zgrade Županijskog i Općinskog suda u Šibeniku. Zabranjeno je kupanje pasa na plažama i drugim mjestima gdje se kupaju ljudi.

Napuštene i izgubljene pse hvata fizička ili pravna osoba s kojom Grad Šibenik zaključi ugovor o obavljanju tih poslova.

S napuštenim i izgubljenim životinjama fizička ili pravna osoba s kojom Grad Šibenik zaključi ugovor je dužna postupati prema odredbama Zakona o zaštiti životinja. Držatelj psa koji psa više ne želi držati, ako nema druge osobe koja ga je voljna preuzeti od držatelja i držati na propisani način, dužna je psa predati u sklonište za životinje.

Ova Odluka se ne primjenjuje na pse koje drže odgovarajuća državna tijela Republike Hrvatske.

  Objavljeno: 15.10.2013, 08:32h