Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

EU ribarima donijela brojne promjene u poslovanju

EU ribarima donijela brojne promjene u poslovanju

 

 

Ceh za ribarstvo i marikulturu HOK-a na svojoj 15. sjednici održanoj 12. rujna najviše se bavio promjenama koje je ribarima donio ulazak Hrvatske u EU, kao i fiskalizacija.

 

Pored članova Ceha, na sjednici su bili saborski zastupnik i član Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora Petar Baranović, a iz Ministarstva poljoprivrede pomoćnik ministra Ljubomir Kučić i Irena Jahutka te Lav Bavčević iz Poljoprivredne savjetodavne službe.

 

Nakon nedavnog ulaska Hrvatske u EU, i ribare očekuju nova pravila – nema više potpora koje mogu predstavljati stavljanje u tržišno povoljnije okolnosti hrvatskih ribara, jer se sada radi o jedinstvenom EU-tržištu koje to ne dopušta.

 

Subvencioniranje ribarima „plavog dizela“ nije upitno jer to čine i druge članice EU-a, ali treba očekivati određene promjene u načinu toga subvencioniranja, i povećanu kontrolu iz EU-a.

 

EU će odobravati modele poticajima ribarima koje će donositi i provoditi Vlada RH, a prije definiranja tih modela, ribari će biti konzultirani.

 

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede također su upozorili da će predstojeće donošenje Zakona o pomorskom dobu i morskim lukama biti od posebne važnosti za ribare, a saborski zastupnik i član Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora Petar Baranović istaknuo je da se ribari trebaju ujedinjeni vratiti čvrstom i upornom postavljanju zahtjeva prema državnim tijelima, po listi svojih prioriteta, koju će unaprijed usuglasiti.

 

 

Posebno su se članovi Ceha za ribarstvo i marikulturu HOK-a dotakli fiskalizacije u ribarstvu, kojom se ipak uspjelo od rada na crno u ovoj djelatnosti odbiti sve koji nisu prihvatili fiskalizaciju, no ona je ipak otežala plasman ribe onim najmanjim i najslabijim ribarima, s malim barkama, a time i malim ulovima.

  Objavljeno: 16.09.2013, 08:51h