Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Europski dan broja 112

Europski dan broja 112

 

 

Sutra 11, veljače u Hrvatskoj i u Europi obilježava se Europski dan broja 112 i 21.-a godišnjica njegovog stvaranja. Ovaj je broj zajednički svim 27 državama članicama Europske Unije i služi za besplatno nazivanje hitnih službi.

Jedinstveni broj 112 uveden je u Hrvatsku u veljači 2005. godine, čime se Hrvatska pridružila jedinstvenom europskom projektu omogućavanja dojavljivanja nesreća i potreba za djelovanjem žurnih službi na jedinstveni broj 112.

Tijekom sedmogodišnje primjene u Republici Hrvatskoj broj 112 stekao je povjerenje hrvatskih građana i turista koji dolaze u Hrvatsku. Ovaj broj u Republici Hrvatskoj uspješno objedinjava djelovanje svih žurnih službi, a istodobno je i potpora djelovanja svih tijela središnje i lokalne vlasti i uprave u poplavama, požarima, potragama i drugim situacijama u kojima se koordinira djelovanje više žurnih službi. Upravo je 112 bio najpozivaniji broj ovih dana i velika nada u spas snijegom odsječenih područja.

Suradnja Državne uprave za zaštitu i spašavanje i Hž Hrvatske željeznice Holdinga d.o.o. započeta u travnju prošle godine potpisivanjem "Protokola o načinu međusobne komunikacije" uspješno je nastavljena aktivnim uključivanjem HŽ Holdinga d. o. o. u obilježavanje Europskog dana 112. 

Na sastanku, kojem su prisustvovali ravnateljica Ureda uprave Ivana Bulimbašić Paulin, šefica Službe za korporativnu promociju mr. Zdenka Dokaza, šefica Službe međunarodnih odnosa Maja Stjepčević i načelnik Odjela za preventivu, planiranje i nadzor Službe za sustav 112 mr. sc. Milan Erjavec, dogovorena je distribucija 1000 promotivnih letaka o svrsi i značaju jedinstvenog europskog broja za hitne službe, broja 112. 

Aktivnost obilježavanja Europskog dana 112 ujedno je odgovor HŽ Holdinga na poziv izvršnog direktora Zajednice europskih željeznica (CER – Comminity of European Railways), kojeg su potaknuli potpredsjednica Europske komisije za digitalizaciju Neelie Kroes i potpredsjednik Europske komisije za promet Siim Kallas. 

Na sastanku je također dogovorena priprema članka o broju 112 za svibanjsko izdanje putne revije HŽ Holdinga EuroCity, u okviru priprema za sljedeću turističku sezonu, te objava aktivnosti o promidžbi broja 112 na web stranicama HŽ Holdinga.

  Objavljeno: 10.02.2012, 00:00h