Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Europski dan darivanja i presađivanja organa i tkiva

Europski dan darivanja i presađivanja organa i tkiva

 

 

 Europski dan darivanja organa obilježavamo ove godine 06. listopada. Ovaj dan se organizira radi upoznavanja javnosti s dostignućima transplantacijske medicine i važnosti odluke o darivanju organa poslije smrti, izražavanja podrške i solidarnosti prema onima koji čekaju na presađivanje organa te zahvalnosti i poštovanja svim darivateljima i njihovim obiteljima koji su plemenitim činom spasili druge živote.  Glavna proslava Europskog dana darivanja organa organizira se svake godine u jednoj europskoj zemlji odabranoj od strane Vijeća Europe. Države su okupljene u zajedničkom projektu „Razvoj smjernica za organizaciju Europskog dana darivanja". Namjera ovog projekta je utemeljiti jedinstveni model obilježavanja Europskog dana darivanja i transplantiranja organa.

Prema statističkom izvješću o broju donora i transplantacija u svijetu u 2010. g., što ga je objavilo Vijeće Europe u svojoj publikaciji Newsletter Transplant of the Council of Europe 2011., Republika Hrvatska u samom je svjetskom vrhu.   Hrvatska je prva u svijetu po broju transplantaciju bubrega (na milijun stanovnika),  Hrvatska je prva u svijetu po broju  transplantacija jetri  (na miljun stanovnika),  Hrvatska je druga u svijetu po broju darivatelja organa  (na milijun stanovnika)  Hrvatska je druga u svijetu po broju transplantacija srca  (na milijun stanovnika).

Hrvatska je do 3. listopada 2011.  dosegnula rekordnih 113 darivatelja organa.Broj transplantacija je porastao u odnosu na prošlu godinu 12,45 %.  Transplantirano je ukupno 317 organa. Zabilježen je rekordan broj transplantacija srca (30) i jetre (96),gušterače (10) te bubrega (181).  Liste čekanja smanjene su za 26% u odnosu na 2010. Godinu.

Presađivanje organa i tkiva uspješna je metoda liječenja bolesnika. Najveći problem predstavlja nedostatak organa i tkiva prikladnih za presađivanje. Naime, porast broja darivatelja organa posljednjih 15 godina iznosi svega 2% godišnje, dok broj bolesnika na listama čekanja raste za oko 15-20% godišnje za organe. Trenutno na listama čekanja u Europi je više od 50 000 ljudi od kojih će 30% dobiti presadak, a 35% će umrijeti čekajući organ.

Svaki dan umre 12 osoba zbog nedostatka organa za transplantaciju. 

 

  Objavljeno: 07.10.2011, 09:40h