Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima obilježen polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća

Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima obilježen polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća

 

 

Kod Središnjeg križa na Gradskom groblju Kvanj jutros su položeni vijenci i zapaljene svijeće u spomen na sve žrtve totalitarnih i autoritarnih režima – nacizma, fašizma i komunizma.

Komemoraciju u povodu Europskog dana sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih organizira Hrvatsko društvo političkih zatvorenika Šibensko-kninske županije. U ime Grada Šibenika vijenac je položilo izaslanstvo predvođeno zamjenikom gradonačelnika Danijelom Miletom.

Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima utvrđen je Deklaracijom Europskog parlamenta o proglašenju 23. kolovoza Europskim danom sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima iz 2008. godine, a potvrđen je točkom 15. Rezolucije Europskog parlamenta o europskoj savjesti i totalitarizmu od 2. travnja 2009. Obilježavanjem ovoga dana Hrvatska se pridružila većini zemalja članica EU-a u kojima se, na preporuku Europskog parlamenta, potiče na promišljanje osjetljivih i kompleksnih pitanja zajedničke povijesti i njezina očuvanja kako bi sljedeće generacije mogle iz nje učiti i graditi suživot na temeljima demokracije i uvažavanja temeljnih ljudskih  prava.

„Okupili smo se na ovom mjestu da se prisjetimo i odamo počast svim žrtvama režima koji su radili o glavi čovjeka zbog pogrešnih ideologija. Na žalost, Hrvati su to kroz svoju povijest itekako osjetili. Na nama je da prenosimo istinu novim generacijama, a žrtvama iskazujemo hvalu i pokoj vječni“, kazao je ovom prilikom predsjednik Hrvatskog društva političkih zatvorenika Šibensko-kninske županije Ivan Burazer.

  Objavljeno: 23.08.2024, 11:30h