Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Europski tjedan kretanje i ove godine u Šibeniku

Europski tjedan kretanje i ove godine u Šibeniku

 

 

Grad Šibenik će se i ove godine od 16. do 22.09. pridružiti europskim gradovima u Europskom tjednu kretanja.

Europski tjedan kretanja, najmasovnija je manifestacija posvećena održivom kretanju. Utjecaj ove inicijative neprekidno raste, i to ne samo u Europi, već i širom svijeta, što najbolje ilustrira podatak o rekordnom broju sudionika 2011. godine, kada su događanja posvećena održivoj mobilnosti organizirana u 2268 gradova u kojima živi oko 156 milijuna stanovnika.

Ovo se godine u Šibeniku  planiraju  likovne radionice za djecu predškolske i školske dobi, čiji će se radovi izložiti.  Potom će se  najvjerojatnije kao i prošle godine vršiti besplatni medicinski pregledi (mjerenje tlaka, težine, šećera u krvi). Policija će informirati građane o svojim aktivnostima u prometu, te će se prošetati s učenicima po gradu. Riva će 21. rujna biti zatvorena za promet nekoliko sati pa se pozivaju građani da zajedno s djecom i članovima Centra za pomoć i njegu grada Šibenika prošetaju do gradske plaže Banj.  Centar za pomoć i njegu grada Šibenika planira organizirati šetnju dijelom poučne staze Ante Frua koja će obuhvatiti 4 od 6 kontrolnih točaka: tvrđava Sv. Ivan, tvrđava Šubićevac, Vidikovac, prijevoj Jamnjak-Kamenaro, a o detaljima Grad Šibenik će sve zainteresirane naknadno obavijestiti.

Središnja tema Europskog tjedna kretanja 2012. glasi 'Kretanje u pravom smjeru' ('Moving in the Right Direction') odabrana je s ciljem poticanja na strateško promišljanje o održivoj urbanoj mobilnosti. Integriranim planskim pristupom koji uzima u obzir sve oblike prijevoza u gradskim i prigradskim područjima, značajno se može podići kvaliteta života u urbanim područjima, gdje onečišćeni zrak, buka uzrokovana gustim prometom, ili primjerice, prometne gužve predstavljaju velik problem.

Usvajanjem planova za održivu urbanu mobilnost, koji određuju pakete međusobno povezanih mjera, lokalne vlasti učinit će veliki korak prema zadovoljavanju potreba građana i poslovnih subjekata za učinkovitom mobilnošću uz istovremeno poboljšanje kvalitete života. U cilju pružanja pomoći lokalnim vlastima prilikom razvijanja planova za održivu urbanu mobilnost, čija je svrha uravnoteženje kvalitete okoliša, gospodarskog razvitka i socijalne jednakosti, Europska komisija prihvatila je Akcijski plan za urbanu mobilnost sa svim neophodnim pratećim materijalima.

  Objavljeno: 30.08.2012, 12:58h