Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Gabi, Matija i Arsen Dedić intimnim obiteljskim koncertom raznježili šibensku publiku i zaokružili prvu koncertnu sezonu na ljetnoj pozornici tvrđave sv. Mihovila

Gabi, Matija i Arsen Dedić intimnim obiteljskim koncertom raznježili šibensku publiku i zaokružili prvu koncertnu sezonu na ljetnoj pozornici tvrđave sv. Mihovila

 

 

Pred prepunom gledalištem ljetne pozornice na tvrđave sv. Mihovila sinoć je nastupila šibenska glazbena obitelj Dedić. Jučer se u Šibeniku za ovu dugo očekivanu glazbenu poslasticu tražila ulaznica više, pogotovo jer je koncert održan na Dan Grada Šibenika i blagdan sv. Mihovila, prvi zajednički nastup Arsena, Gabi i Matije u Šibeniku.

Jedinstveni glazbeno – pjesnički opus Arsena Dedića, melankoličan glas Gabi Novak, maestralna svirka Matije Dedića i scena pozornice postavljena poput obiteljskog dnevnog boravka poveli su publiku na intimno putovanje glazbenom pričom koji traje već više od 50 godina.Povezanost publike i glazbenika osjetila se već u uvodnim glazbenim brojevima koje je izvela Gabi Novak uz pratnju sina Matije na klaviru. Redom su se izmjenjivali hitovi, ili kako ih je predstavila Gabi Novak: „Set pjesama koje svi znaju.“ Vino i gitare, On me voli na svoj način, Ono sve što znaš o meni…

Arsen Dedić, Šibenčanima običan čovjek iz susjedne ulice, autor izvanrednih pjesama koje su nam urezane u pamćenje, veliki umjetnik čija su dijela postala dio naše kolektivne svijesti od kojih je s publikom sinoć podijelio: Djevojka iz moga kraja, Sa okusom mora, Bit ćeš uvijek moja, Odlazak, Dida moj bio je vidljivo dirnut reakcijom publike tijekom koncerta.

Ovim koncertom završena je prva sezona ljetne pozornice tvrđave sv. Mihovila.

Jedinstveni spoj kulturno-povijesne baštine i ljetne pozornice kao platforme za organizaciju različitih vrhunskih glazbeno-scenskih događaja privukli su od tog lipnja 2014. godine više od 10 000 posjetitelja na ukupno 11 večernjih događanja.

Na tvrđavi sv. Mihovila su nastupila vrhunska svjetska i domaća imena iz svijeta glazbene i scenske umjetnosti (Maksim Mrvica, Josipa Lisac, sopranistice Valentina Fijačko i Ivana Lazar te mezzosporanistica Helena Lucić Šego, baletni ansambl HNK Split, šibensko pjevačko društvo Kolo i orkestar OS RH, Thievery Corporation, 2Cellos, Ansambl narodnih pjesama i plesova Hrvatske LADO, The National, Nouvelle Vague, Natali Dizdar i obitelj Dedić) te pozicionirali tvrđavu sv. Mihovila kao jednu od najprestižnijih pozornica u regiji i mjesto nezaboravnih doživljaja kako za stranu tako i za domaću publiku.

Tvrđava sv. Mihovila postala je prepoznatljivi spomenik kulturne baštine u najužoj gradskoj jezgri, svakodnevno dostupan posjetiteljima i mjesto koje promovira kulturni turizam organizacijom različitih kulturnih, glazbenih i scenskih događanja te time značajno doprinosi kvaliteti destinacije grada Šibenika. Posjetitelji na tvrđavi sv. Mihovila upijaju duh srednjovjekovnog Šibenika i njegove turbulentne prošlosti, uživaju u ljepoti panoramskog pogleda na grad i okolicu i upisuju u duhovnu memoriju nove doživljaje glazbenih i scenskih izvedbi renomiranih hrvatskih i svjetskih umjetnika na jedinstvenoj ljetnoj pozornici.

Od 7. lipnja 2014. godine tvrđavu sv. Mihovila tijekom dnevnog radnog vremena posjetilo je oko 90 000 posjetitelja (plaćene ulaznice). Strani gosti čine 95% posjetitelja tvrđave u navedenom razdoblju.

Tvrđava sv. Mihovila ostati će otvorena za dnevne posjete tokom cijele zime kako bi obogatila turističku ponudu grada Šibenika u vansezonskim mjesecima.

  Objavljeno: 30.09.2014, 14:28h