Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Godine 1991. na današnji dan, 22. svibnja

Godine 1991. na današnji dan, 22. svibnja

 

 

Vijeće sigurnosti prihvatilo je na današnji dan, 22. svibnja 1992. Rezoluciju broj 753. kojom preporuča Glavnoj skupštini prijam Republike Hrvatske u punopravno članstvo Ujedinjenih naroda.

 

Bio je to velik uspjeh nove države koja je nastala raspadom Jugoslavije i u kratkom vremenu na najvišem mjestu dobila potvrdu državnosti i međunarodni legitimitet.

Četiri dana poslije, 22. svibnja, na sjednici  Glavne skupštine koju vodi saudijski veleposlanik  Sinan Shihabi, uz buran pljesak nazočnih u Velikoj dvorani, Hrvatska je aklamacijom  primljena u članstvo Svjetske organizacije. Uz Hrvatsku, nove su članice postale Slovenija i Bosna i Hercegovina. Hrvatsko izaslanstvo na svečanosti prijama u Ujedinjene narode vodio je prvi predsjednik Republike doktor Franjo Tuđman.

Želimo biti oslonac mira i stabilnosti u regiji - rekao je u prigodnom govoru doktor Franjo Tuđman. Hrvatskoj je nametnut rat srpskog imperijalizma. Obranivši svoju slobodu i demokraciju, Hrvatska je stekla i međunarodno priznanje svijeta.

Prigodnim govorima Svjetskoj su zajednici zahvalili i slovenski predsjednik Milan Kučan, te ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Haris Silajdžić.

 

Nakon svečane sjednice glavni tajnik Ujedinjenih naroda  Boutros Boutros Ghali poveo je izaslanstva novoprimljenih zemalja do glavnog ulaza u zgradu Ujedinjenih naroda, gdje su na  jarbole podignute hrvatska, slovenska i bosanskohercegovačka zastava. Boutros Ghali tom je prigodom još jednom naglasio kako je članstvo u Svjetskoj organizaciji velika čast, ali i velika obveza. Podizanju zastave bili su nazočni mnogi diplomati i tisuće hrvatskih iseljenika. Oni su klicanjem dočekali da se hrvatska zastava vine u središtu svijeta, nekoliko desetaka metara od mjesta gdje već desetljećima stoji spomenik miru  konjanička figura glasovita hrvatskog kipara Antuna Augustinčića.

  Objavljeno: 22.05.2013, 09:27h