Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Gospodarski forum Crne Gore i Šibensko – kninske županije

Gospodarski forum Crne Gore i Šibensko – kninske županije

 

 

Izaslanstvo Privredne komore Crne Gore stiglo je u uzvratni posjet Šibensko – kninskoj županiji povodom čega je u Gradskoj knjižnici „Juraj Šižgorić“ jutros održan gospodarski forum o razvoju regionalne suradnje.


Crnogorsku delegaciju predvodi potpredsjednik Privredne komore Crne Gore Ivan Saveljić, a forum je otvorio predsjednik ŽK Šibenik Petar Škender. Prigodnim riječima prisutnima se obratio i gradonačelnik Šibenika dr. Ante Županović. Istaknuo je važnost ovakvih susreta za uspostavljanje neposrednih veza i sklapanje poslova na obostranu korist svih subjekata.

„Šibenik je promijenio svoju osnovnu djelatnost i danas se razvija u pravcu turizma, poglavito onog nautičkog, i u smjeru razvoja gospodarstva“, ističe gradonačelnik. Rezultati su itekako vidljivi i to u vidu dobre suradnje s Norvežanima u okviru pomorskog inovacijskog centra iNavis i razvoju poduzetničke zone Podi. Na 700 000 m² komunalno opremljenog prostora trenutno radi 16 poduzeća koji zapošljavaju 600 ljudi. Oprema se još gotovo milijun kvadrata te se kroz godinu dana očekuje izgradnja novih deset objekata i zapošljavanje 200 do 300 ljudi.

Cilj ovog foruma je razvoj gospodarske suradnje dvaju zemalja, s naglaskom na regionalne koridore i povećanje  međusobne robne razmjene koja je na obje strane još uvijek neznatna. U svrhu jačanja gospodarskih veza, od 2003. godine djeluje i  predstavništvo Hrvatske gospodarske komore u Crnoj Gori na čelu s predsjednikom Damirom Pinjatićem koje ima informativnu, posredničku i logističku ulogu.  Izaslanstvo Privredne komore Crne Gore obići će danas iNavis i poduzetničku zonu Podi.

Na površini od 13 812 km² i sa 620 029 tisuća stanovnika Crna Gora gradi svoj put prema europskoj zajednici i jačanju gospodarstva. Kako je u svojoj prezentaciji istaknuo direktor crnogorskog sektora za međunarodne odnose Željko Bantić, turizam je ključna razvojna privredna grana Crne Gore. Slijede još i poljoprivreda, šumarstvo i drvna prerada, pomorstvo i promet, te industrija. Proces privatizacije u Crnoj Gori je u završnoj fazi, a stranim ulagačima pogoduje povoljna porezna politika. Veliki je interes na području energetike i turizma, što je, svakako, dobra platforma za ostvarivanje suradnje sa Šibenikom.

  Objavljeno: 27.11.2012, 12:30h