Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Gospođica Julija premijerno u kazalištu

Gospođica Julija premijerno u kazalištu

 

 

Sutra, 13. studenoga u 20 sati u HNK ŠIBENIK premijerno će biti izvedena drama Augusta Strindberga  "GOSPOĐICA JULIJA".

Drama švedskog autora Augusta Strindberga ''Gospođica Julija'' prvi je od pet premijernih naslova najavljenih za sezonu 2012./ 2013. Režiju potpisuje Franka Perković, a glavne uloge tumače Nataša Dangubić, Mladen Kovačić i Franka Klarić. Reprizne izvedbe su 14. za dramske pretplatnike i 17.11. u sklopu programa obilježavanja Noći kazališta. Prodaja ulaznica je od 12. studenog.  

Gospođica Julija napisana 1888. godine. Niz je osobnih, formalnih i poetičkih razloga zbog kojih se taj kratki komad, podnaslovljen naturalistička tragedija, nameće i kao reprezentativno djelo autora i kao paradigmatsko djelo cijelog tog razdoblja povijesti drame.

Fröken Julie nastala je u pri kraju ključnog perioda razvoja karaktera i početka bolesti kad Strindberg u odnosu sa ženama pokušava razriješiti nagomilanu konfuziju koju mu je ostavila dominantna majka, zbog koje se cijelog života osjećao kao “nikad dovršen individuum” . Nemogućnost da mentalnu prisutnost majke zadrži dalje od žena koje susreće, razvija bezgraničnu mržnju prema njima. Cijelo je to razdoblje obilježeno dominacijom ženskog subjekta i Strindbergovim pokušajima da od njega pobjegne, istovremeno imajući emocionalnu potrebu vratiti mu se i biti uz taj subjekt, uz ženu. To šizofreno stanje odbijanja subjekta i žudnje prema istom formirat će kod Strindberga specifičan oblik kritike ženskog spola u povijesti književnosti poznat kao Strindbergov antifeminizam.

  Objavljeno: 12.11.2012, 08:20h