Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Gostioničarka Mirandolina

Gostioničarka Mirandolina

 

 

Sutra, 22. listopada u  Hrvatskom narodnom kazalištu  Šibenik gostuju HNK Zagreb i HNK Zadar  s predstavom Carla Goldonija Gostioničarka Mirandolina.

Redateljica je Aleksandra Broz. Igraju: Marija Škaričić, Zijad Gračić, Ranko Zidarić, Alen Šalinović, Ivana Boban, Vanja Matujec, Jan Kerekeš i Kristijan Potočki. Početak je u 20 sati.

Carlo Goldini rodio se u Mlecima 1707. godine u imućnoj obitelji liječnika Giulija rodom iz Modene i Mlečanke Margarite Sadoni. Godine 1731.  diplomirao je pravo na sveučilištu u Padovi. Umro je u oskudici početkom veljače 1793. g. Napisao je preko dvjesto komedija.

U Firenci u gostionici Mirandoline koja osvaja srca mnogih koji u njenu gostionicu svrate odsjela su tri stranca. Markiz od Forlipopolia, grof od Allaflorite koji su u nju zaljubljeni te treći vitez od Ripafratte koji nije naklonjen ženama. Mirandolina ga želi poniziti i pokoriti te mu otkrije slabost. Ona se služi pretvaranjem te mu udovoljava na sve načine i kad stekne njegovo povjerenje, on se u nju zaljubi i smatra je izvanrednom ženom. Na kraju kad ga izmuči i ponizi udaje se za drugoga.

Djelo je zanimljivo jer prevladava humor. Mirandolina je snalažljiva žena i uz pomoć svojih sposobnosti uspijeva pokoriti muškarca koji nikad nije volio žene, te na kraju on postaje strastveni zaljubljenik u njih.

  Objavljeno: 21.10.2011, 08:24h