Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Gostovanje splitskog HNK s predstavom "Lepurica"

Gostovanje splitskog HNK s predstavom "Lepurica"

 

 

HNK u Šibeniku, četvrtak 5. ožujka 2020. godine u 20 sati – pretplata A i slobodna prodaja (50-60kn).

Pretplatnici B, umirovljenici, invalidi i studenti imaju 20% popusta.

Ulaznice se mogu odmah kupiti na Internet stranici "
https://www.mojekarte.hr" i na blagajni kazališta 5 radnih dana prije programa od 10 do 12 sati i sat prije početka programa.

Trpka kritika engleskog društva s početka dvadestog stoljeća: bespoštedno, humorom prožeto pokazivanje i prokazivanje njegovih odnosa, licemjerja, grčeva, ali i topline, ljudskosti i sentimenta kroz romantičnu priču natopljenu pitanjima fonetike. Ili: Pigmalion G.B. Shawa, seli u Šibenik.

 

I to ne samo na daske šibenskog HNK, nego u njegov današnji društveno - politički kontekst koji donosi nove i drugačije, ali scenski ništa manje potentne točke razmatranja. Iako se i dalje temeljno poigravaju pitanjima jezika i njegovom ulogom u današnjem društvu, likovi i situacije Pigmaliona naći će se unutar složenih muško - ženskih, periferno - centralnih, učiteljsko - učeničkih, došljačko - starosjedilačkih odnosa, kao i onih djece i roditelja, umjetnosti i kulture, politike i života, stvarne i retuširane slike. Likovi iz ove suvremene interpretacije Pigmaliona unajmljuju scenu šibenskog HNK za proslavu rođendana, slušaju besramno osiromašen jezik javnih osoba i miješaju lokalnu blitvu s onom iz supermarketa.

 

Redatelj                                           Mario Kovač

Dramaturginja                               Ana Prolić

Kostimografkinja                          Morana Petrović

Scenograf                                        Davor Prah

Skladatelj                                        Tomislav Babić

Jezična savjetnica                        Anita Runjić Stoilova

Dijalektalna prilagodba              Jasen Boko

Oblikovatelj svjetla                     Srđan Barbarić

Oblikovatelj zvuka                       Petar Ivanišević

Inspicijentica                                  Sonja Dvornik

 

Likovi:

Katarina Romac  kao Kate Bitanga
djevojka od Sinja, točnije iz Glavica Donjih, koju u početku zatičemo kao priprostu cvjećaricu. Svlada li stanovite “nepremostive“ poteškoće, potencijala tu ima i za glumicu, a zašto ne i za nečiju renomiranu suprugu?! 

Filip Radoš kao Mate Bitanga
Katin otac; veletrgovački preprodavač voća i povrća koji se ne da impresionirati tuđom gospoštinom - a ni učenošću! 

Marjan Nejašmić Banić kao profesor Nikola Tartaglia
strastveni znanstvenik i profesor fonetike, odličnog sluha za jezik i nikakvog za ljude, a osobito ne za žene – jer čemu žene?!

Nenad Srdelić kao profesor Gilić
također vrhunski fonetičar te Tartaglin nadređeni kolega i prijatelj, ali odavno prezasićen strukom i pitanjima hrvatskog jezika u hrvatskoj drami - ma što ta pitanja značila?! 

Snježana Sinovčić Šiškov kao gospođa Magdalena Tartaglia
profesorova majka, instančanog umjetničkog ukusa i još instančanijeg smisla za interese svoga sina - jer što bi on da mu nije majke?!

Andrea Mladinić kao gospođica Mirna
Tartaglina spremačica i domaćica, bez koje je profesor 'bespomoćan', a još će bespomoćniji biti čim Mirna ubere da on, kako ga Kate opako zaokuplja, nju baca u drugi emotivni plan! 

Pere Eranović kao Frane Brtjan
prpošni  brat Afrodite, brđanski sin, simpatično razapet između pokondirenog obiteljskog porijeka i vlastite iskrenosti, kojoj oduška daje baš svaki put kad mu se posreći da njegove oči vide – Katu! 

Petra Kovačić Pavlina kao Afrodita Brtjan
razmažena i nadobudna Anđina kći, vlasnica brojnih talenata koje ostali malo teže primjećuju, ali ništa za to, i tome će se naći lijeka – milom ili silom! 

Nives Ivanković kao Anđa Brtjan
odnosno gospoja iz Hercegovine (zapadne, naše!) koja je, zahvaljujući muževljevom političkom angažmanu, odnedavna u novčanom blagom stanju,  pa bi bilo šteta da joj novci i politika ne donesu i štogod pripadajućeg ugleda i šire društvene važnosti.

Stipe Radoja kao Konobar, a može i kao Policajac
jer nije on običan konobar nego i voditelj kazališne kavane, a onda, Bože moj, i čovjek od informacija, a znamo šta su danas informacije...

Andrijana Vicković kao Novinarka Sanja
koja bi se žarko željela baviti 'istraživačkim novinarstvom' ali je, za vraga, uvijek dopadaju samo otvaranja i zatvaranja 'važnih' društvenih i kulturnih događanja, što bi se hrvatski reklo eventi..

Dara Vukić kao Baba Luca
odnosno kao special guest star!

  Objavljeno: 03.03.2020, 08:17h