Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Grad Šibenik će pronaći model financijske pomoći Šibenskoj narodnoj glazbi

Grad Šibenik će pronaći model financijske pomoći Šibenskoj narodnoj glazbi

 

 

Šibenska narodna glazba jedan je od simbola Šibenika, institucija koja je ime svog grada, njegov  identitet i kulturnu baštinu još od davne 1848. godine ponosno predstavljala gdje god je došla, na mnogim međunarodnim i nacionalnim manifestacijama, festivalima i smotrama, ali i nastupima u svojoj kući, Šibeniku. Zbog toga će gradska uprava Grada Šibenika pronaći model financijske pomoći glazbarima kojima je ove godine iz šibensko-kninskog županijskog proračuna udijeljeno svega 6.000 kuna,   što je nedostatno za bilo kakav ozbiljniji rad i djelovanje. Zaključeno je to na jutrošnjem sastanku kolegija pročelnika održanom u uredu šibenskog gradonačelnika Željka Burića.

„Značaj i uloga Šibenske narodne glazbe svakom Šibenčaninu je dobro poznata. Usudio bih se kazati da je stvar opće kulture promišljati kako je Glazba, uz Pjevačko društvo „Kolo“, Međunarodni dječji festival i HNK u Šibeniku  jedan od stupova šibenskog hrama kulture. Promicanjem čarolije umjetničke prakse u tom hramu osnažuje se ono najvrijednije što imamo – naš lokalni i nacionalni identitet, naslijeđe, baština i ljepota“ – kazao je, obrazlažući zajedničku odluku, gradonačelnik Burić.

Tom prilikom upozorio je kako zakidanje Šibenske narodne glazbe za elementarne financijske potrebe nije, nažalost, izuzetak već pravilo ponašanja županijske vlasti u Šibensko-kninskoj županiji.

„Trend zatiranja svega što ističe šibenski predznak, bilo da je riječ o simbolima grada kao što je Šibenska narodna glazba ili konkretnim projektima kojima se pridonosi općem napretku županijskog središta, kao što je uređenje šibenske rive - dio je vrlo znakovite i prepoznatljive poruke koja glasi: zaustavimo razvoj Šibenika pod svaku cijenu, izbrišimo Županiju i svedimo se na atribut prolazne stanice. Spomenuo sam tek dva primjera, a ima ih na desetke. Unatoč svemu tome, Šibenik neće zaustaviti, niti će zatrti i poništiti njegove vrijednosti. Umjesto naših simbola i identiteta, idejni kreatori i provoditelji te politike otići će u ropotarnicu prošlosti“ – priopćio je zaključno  gradonačelnik Burić.

 
 

 

  Objavljeno: 07.07.2022, 12:08h