Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Grad Šibenik i ove godine zaslužio „peticu“ za transparentnost proračuna

Grad Šibenik i ove godine zaslužio „peticu“ za transparentnost proračuna

 

 

Institut za javne financije predstavio je jučer rezultate devetog ciklusa istraživanja transparentnosti proračuna svih 576 hrvatskih regionalnih i lokalnih jedinica.  Grad Šibenik još jednom je ocijenjen  najvišom ocjenom – „peticom“ za otvorenost proračuna te je time svrstan na listu najtransparentnijih gradova u Hrvatskoj.

Za potrebe istraživanja, proračunska transparentnost mjerila se brojem ključnih proračunskih dokumenata objavljenih na službenim internetskim stranicama lokalnih jedinica, a to su: izvještaj o godišnjem izvršenju proračuna za 2021., izvještaj o polugodišnjem izvršenju proračuna za 2022., prijedlog proračuna za 2023., izglasani proračun za 2023. te proračunski vodič za građane za 2023. godinu.

„Proračunska transparentnost podrazumijeva potpune, točne, pravovremene i razumljive informacije o proračunu i omogućuje kontrolu prikupljanja i trošenja javnog novca. Na temelju njih građani se mogu angažirati i pokušati utjecati na efikasnost upravljanja javnim sredstvima.“, poručuju iz Instituta za javne financije najavljujući završetak istraživanja u ovom obliku i s ovom metodologijom.

Detaljni rezultati istraživanja dostupni su posredstvom interaktivne karte na poveznici https://www.ijf.hr/hr/transparentnost-2023/karta

 

  Objavljeno: 06.07.2023, 11:56h