Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Grad Šibenik izradit će svoju Strategiju izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom

Grad Šibenik  izradit će  svoju Strategiju izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom

 

 

Uvažavajući specifične potrebe osoba s invaliditetom i oslanjajući se na dosadašnje rezultate postignute u ostvarivanju njihovih potreba, kao i suradnju s udrugama koje okupljaju osobe s invaliditetom na šibenskom području, Grad Šibenik će prići izradi vlastite Strategije izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom. Dokument će biti usklađen sa Nacionalnom strategijom kojoj je cilj osigurati potpunu integraciju osoba s invaliditetom u sva životna područja te spriječiti diskriminaciju na temelju invaliditeta.
 
Zaključeno je to na današnjoj panel diskusiji "Uloga lokalne zajednice u procesu integracije i afirmacije osoba s invaliditetom" koju je, uz potporu Zajednice žena Katarina Zrinski Šibenik, u svom prostoru organizirala Udruga osoba s intelektualnim teškoćama Šibensko-kninske županije "Kamenčići".
 
Na skupu kojemu su, uz domaćina, predstavnike i aktiviste udruga što okupljaju osobe s invaliditetom, prisustvovale Ljubica Lukačić i Branka Juričev Martinčev, saborske zastupnice u 9. sazivu Hrvatskog sabora, Paško Rakić, zamjenik gradonačelnika Šibenika te Martin Mrša, predsjednik Udruge "Mladi u EU", raspravljalo se o temama važnim za svakodnevni život osoba s invaliditetom, od mogućnosti zaposlenja, preko njihovih socijalnih i prava iz domene zdravstva do osiguranja prikladnih prostora udruga i potrebe otklanjanja preostalih arhitektonskih i infrastrukturnih barijera.
 
Istaknuto je da se na području grada Šibenika po tom pitanju poduzelo mnogo i da je uspostavljena kvalitetna suradnja gradske uprave i udruga, ali da se, kako je kazao i zamjenik šibenskog gradonačelnika, uvijek može više i bolje.
 
- Osobe s invaliditetom i djeca s poteškoćama u razvoju posebno su osjetljiva skupina naših sugrađana za čiju skrb Grad Šibenik provodi mjere i osigurava niz pomoći u okviru svog socijalnog programa, ali i kontinuirano provodi i financira projekte koji u cilju imaju povećanje mobilnosti , odnosno osiguravanje pristupačnosti objektima i ostaloj gradskoj infrastrukturi. Posebno se financiraju programi pomoći u učenju i nastavi, predškolski programi i sportski projekti koje provode ustanove i udruge koje skrbe o osobama i djeci s invaliditetom – rekao je, uz ostalo, Rakić.
 
Nastojanja Grada Šibenika, kao i suradnju sa udrugama pohvalila je donedavna saborska zastupnica Ljubica Lukačić te obećala pomoć pri skoroj izradi Strategije.

  Objavljeno: 10.06.2020, 17:35h