Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Grad Šibenik uspješno provodi projekt javnih radova na svom području

Grad Šibenik uspješno provodi projekt javnih radova na svom području

 

 

Grad Šibenik na svom području uspješno provodi  projekt javnih radova. Projekt se odvija u suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje u sklopu mjere „Radom za zajednicu i sebe“. Od početka sustavne prijave u svibnju do danas odobreno je 10 projekata i zaposleno 37 osoba.

 

'Ovo je prilika za sve čelne ljude šibenskih gradskih četvrti i mjesnih odbora da u suradnji s Gradskom upravom na jednostavan i besplatan način uljepšaju svoje, odnosno naše, susjedstvo ili ga dodatno urede. Tijekom godine primamo na stotine zamolbi i kritika građana vezanih za uređenje okoliša pojedinih gradskih područja, a na koja, jednim dijelom, ne možemo samostalno reagirati, bilo zbog nedostatka financijskih sredstava, bilo zbog nemogućnosti djelovanja gradskih komunalnih firmi. U razgovorima s legalno izabranim predstavnicima mjesnih odbora često sam imao prilike čuti da bi dio tih problema sami riješili da imaju adekvatnu opremu. Stoga smo opremu nabavili i stavili je na raspolaganje, ali ne samo to, već smo sada otišli korak dalje - putem sustava javnih radova smo im na raspolaganje stavili i radnu snagu. U ovogodišnjem gradskom proračunu smo rezervirali sredstva za sufinanciranje dijela troškova radnika koji zadovoljavaju uvjete Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.', kazao je zamjenik gradonačelnika Šibenika mr.sc. Danijel Mileta

 

Javni radovi se provode u sljedećim gradskim četvrtima i mjesnim odborima: GČ Jadrija (4 radnika), GČ Mandalina ( 3 radnika ),GČ Šubićevac (3 radnika), GČ Vidici (2 radnika), MO Danilo (5 radnika), MO Jadrtovac (2 radnika), MO Konjevrate  (4 radnika), MO Zaton (4 radnika) i MO Zlarin (4 radnika). U sklopu javnih radova troje radnika zaposleno je i u projektu Mladi u EU, kao i troje radnika u projektu Pomoć u kući. Prvi radnici započeli su s radom 01. lipnja 2015. godine.

 

Za potrebe uređenja svojih gradskih četvrti i naselja, Grad Šibenik je početkom godine nabavio alat u vrijednosti pedeset tisuća kuna. Nabavljeni su dva kresača visokih grana, tri motorne pile, šest motornih kosa i jedanaest štitnika za glavu. Alat je kupljen namjenskim sredstvima radi uređenja i održavanja javnih površina, posebno u sklopu radova za pripremu turističke sezone. Nedugo zatim je uslijedio poziv gradske uprave predstavnicima mjesnih odbora i zainteresiranim udrugama da prijave svoje potrebe za sezonskim radnicima koje bi Grad zaposlio posredstvom sustava javnih radova.

 

Što se tiče javnih radova u gradskim četvrtima i mjesnim odborima, zapošljavani su radnici u održavanju, gdje stručna sprema i radno iskustvo nije bila bitna. Radovi pretežno obuhvaćaju održavanje protupožarnih putova, čišćenje groblja, uređivanje zelenila, čišćenje plaža i održavanje čistoće javnih površina. Radnici su zapošljavani od 3 do 6 mjeseci, ovisno o potrebama pojedinih gradskih četvrti i mjesnih odbora, a primaju minimalnu plaću propisanu Zakonom u Hrvatskoj.

 

Javni rad je društveno koristan rad koji se odvija u ograničenom vremenskom periodu te nudi (su)financiranje zapošljavanja nezaposlenih osoba iz ciljanih skupina. Program javnog rada mora se temeljiti na društveno korisnom radu kojeg inicira lokalna zajednica, udruge civilnog društva i drugi subjekti. Javni rad mora biti neprofitan i nekonkurentan postojećem gospodarstvu u tom području. Prednost imaju projekti iz područja socijalne skrbi, edukacije, zaštite i očuvanja okoliša, te održavanja i komunalnih radova. Do prošle godine je HZZ sufinancirao 85% iznosa plaće, no postoje kategorije nezaposlenih građana koje HZZ financira i u punom iznosu.

 

Valja istaknuti kako je, pored navedenih 10 odobrenih projekata, Grad Šibenik prijavio još i projekte za javne radove u Vrsnom, Boraji, Kapriju, Raslini, Žirju i Dubravi kod Šibenika, te se čeka da Zavod za zapošljavanje za njih odobri sredstva.  Grad Šibenik, također priprema i projekte za javne radove u Ražinama Donjim, kao i Vrpolju.

 

 

  Objavljeno: 08.09.2015, 14:31h