Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Gradonačelnik Burić: Godina iza nas pokazala je da smo probudili Šibenik!

Gradonačelnik Burić: Godina iza nas pokazala je da smo probudili Šibenik!

 

 

Na današnjoj konferenciji za novinare, u povodu predstavljanja rezultata prve godine mandata, gradonačelnik Šibenika dr. Željko Burić istaknuo je kako je godina dana iza aktualne gradske vlasti pokazala da se Šibenik budi iz dugogodišnje  uspavanosti,  a upravo to je i obećano u predizbornoj kampanji.

„Zajedno smo željeli drugačiji Šibenik i dokazali smo da to možemo ostvariti unatoč ustaljenim razmišljanjima koja su nas zadnjih dvadeset godina ostavila u stagnaciji. Obećali smo okončati  započete projekte, tvrđavu sv. Mihovila smo otvorili, a uskoro će  i Banj dobiti svoju kompletnu formu.“, rekao je gradonačelnik Burić.

Konferenciji su, uz gradonačelnika, prisustvovali i zamjenici Danijel Mileta i Nikica Penđer, koji su također istaknuli kako su u Šibeniku u svega godinu dana ostvareni brojni značajni projekti, a ujedno pokrenuti i novi.

Među najznačajnijim gradskim uspjesima u prošloj godini je razvoj Hrvatskog nacionalnog centra za istraživanje mora i pomorstva i poslovnih inovacija u području energetike i okoliša sa sjedištem u Šibeniku. Grad Šibenik ovim je projektom stvorio čvrstu podlogu za otvaranje sveučilišnih studija iz područja energetike, marikulture i zaštite okoliša, a dobio je čak 1.719.000 EUR iz EEA fonda. Kvalitetnu gospodarsku suradnju s Norveškom grad nastavlja ostvarivati i ove godine kroz transfer tehnologija i zajedničko djelovanje u područjima zelene inovacije i zelene industrije.

Gradonačelnik je istaknuo i kako je u prvoj godini mandata nagodbom s INA-om uspješno započet proces konačnog rješavanja imovinsko-pravnih odnosa na terenu TEF-a. „Nakon što se desetljećima o tom vrijednom gradskom prostoru od 28 ha pričalo kao velikom potencijalu, danas se  promišlja o njegovom konkretnom stavljanju u funkciju“, istaknuo je gradonačelnik Burić, koji je dodao kako trenutačno počinju pregovori s ostalim vjerovnicima i priprema međunarodnog tendera.

Revitalizacija šibenskih tvrđava još je jedan ključni pomak ka boljoj slici Šibenika, istaknuto je na tiskovnoj konferenciji. Subotnjim otvorenjem tvrđave sv. Mihovila projekt je uspješno okončan unatoč svim preprekama, a Šibenik dobio spektakularnu pozornicu za bogati kulturno-zabavni program ovog ljeta. Ostvareno je i  milijun eura za projekt revitalizacije tvrđave Barone.

U prvoj godini mandata je izrađen i idejni projekt te je naručena izrada glavnog projekta za tvrđavu sv. Ivan, a u tijeku su pregovori  oko prijenosa vlasništva, dok se trenutačno surađuje sa Županijom oko pripreme projekta za tvrđavu sv. Nikola. Šibenski EU tim priprema i brojne druge projekte za apliciranje na EU fondove, u vrijednosti od čak 75.093.523,00 kn, dok je 12 projekata vrijednosti 26.000.000,00 kn u tijeku. Već je odobreno čak 7 projekata u vrijednosti od 29.3000.000,00, a prijavljeno je 5 novih  projekata ukupno vrijednih 19.200.000,00 kn.

„Šibenik ide velikim koracima naprijed jer smo promijenili komunikaciju Gradske uprave s Mjesnim odborima i Gradskim četvrtima čiji predstavnici najbolje znaju koji su im projekti potrebni. Niz je projekata, vezanih uz promet, koji su u realizaciji, a izrađeni su i urbanistički planovi koji su preduvjet za nove projekte koji su pripremi. Radili smo i na brojnim manjim komunalnim zahvatima koji su našim sugrađanima itekako važni.“, rekao je zamjenik gradonačelnika mr.sc. Danijel Mileta.

„Otvorenost Gradske uprave i suradnja s građanima naš je poticaj za rad“, rekao je zamjenik gradonačelnika Nikica Penđer izdvojivši uređenje dječjeg igrališta u Ražinama, obnovu ŠC Ljubica, rad na projektima osnivanja OŠ Vrpolje i Ražine te faznu realizaciju vrtića Jamnjak i Crnica.

„Nemamo vremena za gubljenje, niti opravdanja u kriznim vremenima“, rekao je gradonačelnik Burić, zahvalivši okupljenim pročelnicima i svim zaposlenicima Gradske uprave na dosadašnjoj izvrsnoj suradnji.

  Objavljeno: 10.06.2014, 10:44h