Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Gradonačelnik Burić sudjelovao na panel raspravi o zdravstvu i osnivanju županijskog Centra zdravlja

Gradonačelnik Burić sudjelovao na panel raspravi o zdravstvu i osnivanju županijskog Centra zdravlja

 

 

Povodom Dana Europe Europe Direct Šibensko-kninske županije danas je organizirao tribinu na temu „Zdravlje za sve“ na kojoj se razgovaralo o budućnosti razvoja zdravstvenog sustava, primjeni novih tehnologija u zdravstvu i mogućnostima financiranja velikih projekata u zdravstvu.

Gradonačelnik Željko Burić sudjelovao je na panel raspravi o mogućnostima konsolidacije zdravstvenih usluga, digitalizaciji zdravstvenog poslovanja te osnivanju Centra zdravlja koji bi na jedinstvenoj lokaciji u gradu Šibeniku objedinio ustanove iz zdravstva, socijalne skrbi, edukacije i gospodarstva. Cilj takve ustanove je povezivanje poslovanja, pospješivanja suradnje, centraliziranja troškova i ostvarivanja energetskih i financijskih ušteda te u konačnici krajnjim korisnicima osiguravanje adekvatnije, brže, kvalitetnije i stručnije usluge.

„Grad Šibenik će stati svim svojim resursima i potencijalima iza projekta Centra zdravlja, ali iza toga moraju stajati i svi gradovi i općine u Šibensko-kninskoj županiji. Nije to bolnica samo za Šibenčane, već i za Vodičane, Drnišane, Kninjane, ali i za Murter, Prominu, Rogoznicu... Opća bolnica Šibensko-kninske županije nema taj naziv slučajno. Šibenska bolnica djeluje u najstarijim bolničkim zgradama u Hrvatskoj, a nedavne nepogode, poput potresa u Petrinji i Zagrebu, pokazale su jasnu poruku – da javne ustanove poput bolnice ne mogu biti u zgradama iz 19. stoljeća. Bez obzira na europske fondove, kohezijske fondove, nacionalni projekt oporavka i obnove, kako god to mi zvali, na nama je odluka o gradnji nove bolnice u Šibeniku. Ako nas neće pratiti Vlada ili država, postoje svjetske institucije, europske institucije, kreditni aranžmani te ćemo vlastitim putem iznaći financijski okvir za gradnju nove bolnice“, poručio je gradonačelnik Burić.

Prije panel rasprave zastupnik u EU parlamentu Tomislav Sokol održao je prezentaciju na temu „Health data space“ te predstavio uredbu Europske komisije o uspostavi Europskog prostora zdravstvenih podataka. Ovaj prijedlog podupire pojedince da preuzmu kontrolu nad vlastitim zdravstvenim podacima, podupire korištenje zdravstvenih podataka za bolje pružanje zdravstvene skrbi, bolje istraživanje, inovacije i kreiranje politika te omogućuje EU-u da u potpunosti iskoristi potencijal koji nudi sigurna razmjena, korištenje i ponovno korištenje zdravstvenih podataka.

Anna Koziel, viša specijalistica za zdravstvo iz Svjetske banke, prezentirala je načine financiranja provedbe i realizacije velikih zdravstvenih projekata poput Centra zdravlja Šibensko-kninske županije koji zahtijeva uključivanje više dionika, kako na nacionalnoj tako i na međunarodnoj razini, a Svjetska banka kao partner ima iskustva u provedbi sličnih projekata.

  Objavljeno: 12.05.2023, 11:42h