Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Gradonačelnik primio poljskog konzula

Gradonačelnik primio poljskog konzula

 

 

U Republici Hrvatskoj obilježava se 11.11., Dan neovisnosti Republike Poljske. Povodom tog obilježavanja u Gradskoj knjižnici „Juraj Šižgorić“ postavljena je izložba batika „Lapidarij“ poljske umjetnice Iwone Bolińske – Waledzik.

Gradonačelnik Šibenika dr. Ante Županović primio je jutros u Uredu gradonačelnika Janusza Tatera, konzula Republike Poljske u Republici Hrvatskoj i umjetnicu Iwonu Bolińsku – Waledzik.

Umjetnica je, na temelju snažnog dojma koji je na nju Šibenik ostavio prilikom posjeta s obitelji, izradila ciklus batika posvećen glavama sa šibenske katedrale. To je još jedan dokaz kako umjetnost ne poznaje granice i zapravo služi kao platforma stvaranju prijateljstva i kulturnoj razmjeni.

Upravo o razmjeni iskustava i suradnji razgovarali su i gradonačelnik dr. Županović i poljski konzul Janusz Tater. Platforma Europske unije omogućava lako ostvarivu suradnju lokalnih uprava, istaknuo je Tater. Takve mogućnosti nudi i turizam. Jadran ove godine bilježi porast poljskih gostiju od 18 posto, a veliki je broj Poljaka zainteresiranih za nekretnine.

Također, veze između Poljske i Šibenika sežu puno dalje u prošlost. Trogiranin Ivan Štafilić, koji je bio biskup Šibenske biskupije, boravio je kao papinski legat u Krakowu na dvoru poljskog kralja Žigmunda I. Budući da je postigao velike zasluge ondje, Žigmund I. mu je za nagradu dao plemićku titulu i grb. To je važan povijesni trenutak koji vezuje naše zemlje i poticaj da i dalje njegujemo prijateljstvo i suradnju.

  Objavljeno: 13.11.2012, 11:24h