Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Gradonačelnik u Veszpremu

Gradonačelnik u Veszpremu

 

 

Na poziv gradonačelnika Grada Veszprema Gyula Porge, gradonačelnik Grada Šibenika dr. Ante Županović i njegov zamjenik Franko Vidović otputovali su u Mađarsku kako bi sudjelovali u susretu gradova prijatelja i gradova partnera Grada Veszprema.

 

Kako stoji u pozivu, želja gradonačelnika Porge je povezati Šibenik s prijateljskim gradovima Veszprema a to su; Bottrop, Passau (Njemačka), Gladsaxe (Danska), Ottignies-Louvain-la-Neuve (Belgija), Rovaniemi (Finska), Sfântu Gheorghe (Rumunjska), Tartu (Estonia), Tirat Carmel (Izrael), Žamber (Češka) i Kursk (Rusija), posebno kroz moguću gospodarsku suradnju o kojoj će biti riječi na današnjoj Plenarnoj sjednici u Gradskoj vijećnici Grada Vezsprema.
 

U poslijepodnevnim satima, na zidine vespremske tvdjave postavljena je spomen-ploča u čast našem Šibenčaninu Faustu Vrančiću, (Šibenik, 1551 – Venezia 1617), koji je živio i djelovao u Veszpremu kao vojni zapovjednik Vespremai to u teškim vremenima druge polovice 16. stoljeća,te kao tajnik kralja Rudolfa II (imenovan 1581.).

 

Prigodno slovo na svečanosti otkrivanja ploče održao je šibenski gradonačelnik, a spomen-ploču je otkrio dr. Tibor Navracsics zamjenik premijera Madjarske. U svom obraćanju gradonačelnik se posebno osvrnuo na iznimno Faustovo domoljublje, kao i primjereno humanizirano življenje i veliko stvaralaštvo kojim je zadužio svoj rodni Šibenik i svoju domovinu Hrvatsku.

  Objavljeno: 30.09.2011, 09:00h