Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Gradonačelnik Željko Burić potpisao Nagodbu s INA-om čime je uspješno započet proces konačnog rješavanja imovinsko-pravnih odnosa na terenu TEF-a

Gradonačelnik Željko Burić potpisao Nagodbu s INA-om čime je uspješno započet proces konačnog rješavanja imovinsko-pravnih odnosa na terenu TEF-a

 

 

Današnjim potpisom Nagodbe između Grada Šibenika, TEF-a i INA industrija nafte d.d. , u sjedištu INA-e u Zagrebu,  nakon gotovo 20 godina započeo je proces konačnog rješavanja imovinsko-pravnih odnosa na terenu TEF-a. Nagodbu su potpisali: u ime Grada Šibenika gradonačelnik dr. Željko Burić, u ime TEF-a d.d. direktor Veselko Gulin, te u ime INA industrija nafte d.d. članovi Uprave Nikola Dalić i Davor Majer.

„Osam mjeseci trajali su pregovori Grada Šibenika i INA-e i zahvaljujem svima koji su u njima sudjelovali i u konačnici iznašli model rješavanja višegodišnjeg, prije svega, šibenskog problema. Ovim je završila „prva runda“ ovog velikog posla, jer slijede razgovori i s ostalim vjerovnicima. Posebice me raduje što, nakon što se desetljećima o tom vrijednom gradskom prostoru od 28 ha pričalo kao velikom potencijalu, danas promišlja o njegovom konkretnom stavljanju u funkciju.“, kazao je gradonačelnik dr. Željko Burić.

Ovom prilikom, g. Niko Dalić, član Uprave Ine, izjavio je „Suradnja i partnerstvo s lokalnim zajednicama u kojima djelujemo za Inu je od neizmjerne važnosti, a današnja nagodba predstavlja rješenje problema koji je već dugi niz godina opterećivao naše odnose s Gradom Šibenikom i TEF-om. U tom smislu, veoma smo zadovoljni rješenjem takve situacije i uvjeren sam kako će provedba ove nagodbe donijeti pozitivne rezultate svim uključenim stranama“.  

INA-i će Grad Šibenik, temeljem Nagodbe, a na ime obveza Grada prema INA-i, utvrđenih Odlukom i Zaključkom Vlade Republike Hrvatske iz 1998. o prijenosu dionica TEF-Tvornica elektroda i ferolegura d. d., Šibenik, a s osnova preuzetog duga TEF-a, isplatiti iznos od 13.000.000,00 kuna u dvije jednake rate, prva do zaključno 31. listopada 2014.godine, a druga do zaključno 31. prosinca 2015. godine. U slučaju jednokratne isplate, Nagodbom je predviđeno umanjenje iznosa druge rate za 7%, odnosno ukupno 12.545.000,00 kuna do zaključno 31. listopada 2014.godine, te uz obavezu INA-e da prijemom uplate prve rate  te bankarske garancije kao osiguranja isplate druge rate, izda brisovno očitovanje za skidanje hipoteka upisanih na zemljištu  TEF-a.

Pored toga, Grad Šibenik se obvezao u roku od pet godina osigurati i prenijeti u vlasništvo INA-e, i uz njenu suglasnost, zemljište u Šibeniku površine cca 3000 m2 pogodno za izgradnju benzinske crpke a na ime izmiještanja crpke INA-e na Vanjskom. No, ukoliko INA ostvari 20-ogodišnju koncesiju za crpku na obali, Nagodbom je utvrđena obveza INA-e da preda u posjed Gradu zemljište na Vanjskom, bez nikakve naknade.

  Objavljeno: 30.04.2014, 13:03h